Решено: В Русия се създава национална гвардия

Решено: В Русия се създава национална гвардия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският парламент одобри на първо четене създаването на национална гвардия, която според някои е необходима на Кремъл като инструмент срещу възможни безредици, предаде Асошиейтед прес.

Депутатите от Държавната Дума подкрепиха закона на първото от три задължителни четения. Срещу него се изказаха само представители на Комунистическата партия.

Руският президент Владимир Путин обяви създаването на национална гвардия миналия месец. Той добави, че тя ще бъде оглавена от неговия бивш главен бодигард Виктор Золотов. Гвардията ще се бори с екстремизма и организираната престъпност, добави Путин.

Някои наблюдатели обаче сметнаха създаването й за отражение на опасенията на Кремъл от възможни антиправителствени протести по време на спада в икономиката.

По време на днешния дебат депутатът от Комунистическата партия на Руската федерация Вячеслав Тетьокин заяви, че създаването на национална гвардия е свързано с влошаването на икономическата и социалната обстановка в страната.

Държавната дума одобри закона с 345 гласа, 14 депутати гласуваха против. По-голямата част от депутатите на Комунистическата партия не гласуваха за документа. Одобрението му обаче се смята за формалност в контролирания от Кремъл парламент, отбелязва АП.

Руската икономика изпадна в рецесия миналата година, подложена на двоен натиск от ниските цени на петрола и западните икономически и финансови санкции срещу Русия заради действията й в Украйна.

Обществената подкрепа за Путин засега остава висока, но експертите предричат спад, когато кризата засегне по-голяма част от населението. Кремъл се стреми да запази контрол над политическата сцена преди парламентарните избори през септември и следващите президентски избори през 2018 г., добавя агенцията.

#Русия #Национална гвардия #протести #правителство #федерация #депутати #Украйна #Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"