Легализирането на марихуаната в САЩ доведе до ръст на пътните катастрофи

Легализирането на марихуаната в САЩ доведе до ръст на пътните катастрофи
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Легализирането на марихуаната в САЩ доведе до ръст на пътните катастрофи. В американския щат Вашингтон е отчетен двукратен ръст на пътно-транспортните произшествия с жертви след легализиране на наркотика. Данните бяха оповестени от фонда за пътна безопасност към Американския автомобилен клуб AAA, съобщава сайтът Motor Trend.

Според експертите, процентът виновни водачи, признали, че преди да седнат зад волана, са употребили марихуана, се е повишил – от 8% през 2013 г. до 17% през 2014 г.

"Този значителен ръст е сигнал. Щатът Вашингтон дава нагледен пример какво може да стане в сферата на пътната безопасност в другите щати, ако те също легализират наркотика", посочва Питър Кисинджър, президент на фонда за пътна безопасност към AAA.

От AAA разкритикуваха въвеждането на пределно допустимо ниво на веществата, съдържащи се в марихуаната, след приемането на което човек да шофира.

Употребата на марихуана е легална в щатите Вашингтон, Орегон, Колорадо и Аляска, както и в окръг Колумбия. Вашингтон легализира притежаването и отглеждането на марихуана от 26.02.2015 г., благодарение на Инициатива 71, за която гласоподавателите дадоха своето одобрение чрез референдум още през ноември 2014 г.
Освен това, в още 20 щата в САЩ е разрешено използването на канабис за медицински цели.

#САЩ #марихуана #легализиране #катастрофи #експерти #водачи #канабис #шофиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"