БДЖ ще съкращава още хора, синдикатите обмислят нова стачка

БДЖ ще съкращава още хора, синдикатите обмислят нова стачка
Нови масови съкращения готвят Българските държавни железници в двете дружества – „Пътнически превози“ и „Товарни превози“, обявиха синдикални лидери и намекнаха за нови стачни действия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нови масови съкращения готвят Българските държавни железници в двете дружества - „Пътнически превози“ и „Товарни превози“, обявиха синдикални лидери и намекнаха за нови стачни действия.

„Синдикатът на железничарите към КНСБ е получил уведомително писмо от ръководството на БДЖ за предстоящи масови съкращения в „Пътнически превози“, съобщи Димитър Динев, председател на Стачния комитет на синдиката, цитиран от БНР.

В писмото се посочва, че 450 работници в цялата страна трябва да бъдат съкратени. Ръководството на железниците кани синдикатите на среща утре, 9 май.

След това синдикалистите ще свикат изпълнителните си органи, за да решат какъв ще е отговорът им и какви действия ще предприемат.

От Федерацията на транспортните работници към „Подкрепа“ пък заявиха, че става въпрос за повече от 1000 души. Не е изключена и нова стачка.

От ръководството на БДЖ потвърдиха предстоящите съкращения, но заявиха, че няма да бъдат масови, както твърдят синдикатите.

„Половин година след реформите в БДЖ и съкращението на повече от 2000 работници от системата резултатите са единствено свиване на дейността и влошаване на състоянието на железниците“, коментира Росен Зарков от „Подкрепа“.

„Сега се подготвя нова оптимизация на персонала. Към 1050 човека ще бъдат съкратени на този етап сега. Очакваме есента да има други и така, докато изчезнат напълно железниците“, каза Зарков.

„БДЖ оправдават тези съкращения с липса на пари, на товари. Как да има пари, като благодарение на тези съкращения, вместо да се подобри, се влоши тази услуга. Не виждам друго освен стачка, която може да спаси хората“, допълни той.

Председателят на Съвета на директорите на холдинг БДЖ Владимир Владимиров обясни, че съкращенията няма да засегнат толкова много хора, а и са били планирани отдавна.

„Този път става въпрос за точно определени длъжности, които са направени чрез нормиране на труда и се вижда точно кои хора са излишни и бройката е много по-малка. Съкращенията ще продължат с по-бавни темпове през следващите години, а основната причина е, че и двете компании трябва да бъдат рентабилни. Въобще не ме притеснява дали ще се стигне до стачни действия, вървим по плана на реформите и ще продължим да вървим по него до пълната му реализация“, обясни той.

От Федерацията на транспортните работници към „Подкрепа“ ще свикат събрание следващата седмица, на което ще решат какви действия да предприемат за защита на работните места.

В края на миналата година в БДЖ бяха проведени съкращения на около 2000 работници с цел финансово оздравяване на дружеството. Част от служителите напуснаха доброволно, за което получиха обезщетения.

#Българските държавни железници #БДЖ #синдикати #съкращения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"