Спад на преките инвестиции с 36,6% за първото тримесечие

Спад на преките инвестиции с 36,6% за първото тримесечие
БГНЕС
A A+ A++ A

371,3 млн. евро са влезли в страната през първото тримесечие под формата на преки инвестиции. Това е спад от 36,6%, или с 214,7 млн. лв., спрямо същия период на 2015 г., показват предварителните данни на Българска народна банка (БНБ).

За сравнение – в края на март 2015 г. у нас имаше ПЧИ за 586 млн. евро. Само през март инвестициите, преминали границата ни, са за 78,6 млн. евро при такива за 99,6 млн. евро, отчетени през март 2015 г.

При сравнение на ревизираните с неревизираните данни от началото на годината ще видим, че стартирахме годината с инвестиции в размер на 45 млн. евро, но след ревизирането сега те достигат 99,8 млн. евро.

Впечатление правят и ревизираните данни за февруари, които предизвикаха дебат относно притока на чужди капитали у нас. От 36,1 млн. евро, отчетени по предварителни данни, след промяната сега, инвестициите в страната през втория месец от годината достигат 192,9, което повече от 5-кратно увеличение.

Новите данни за март подлежат на ревизия с отчета за април. Освен това статистиката за 2014 г. и 2015 г. също са обект на ревизия с годишните данни на Националния статистически институт (НСИ) и допълнително постъпили отчети на предприятията с чуждестранно участие.

 

#преки инвестиции #БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"