Законопроект за отменаме на депутатския имунитет в Турция мина на първо гласуване в Меджлиса

Законопроект за отменаме на депутатския имунитет в Турция мина на първо гласуване в Меджлиса
A A+ A++ A

Управляващите в Турция опитват да отменят правото на депутатски имунитет в южната ни съседка. Най-засегнати от промяната ще бъдат представителите на прокюрдската демократична Партия на народите, което със сигурност ще доведе до напрежение в Турция, смятат наблюдатели. Те виждат и скрит личен мотив на президента Реджеп Таип Ердоган.

Законопроект за лишаването на много турски депутати от съдебна неприкосновеност получи подкрепата на турските парламентаристи при първи тур на гласуване в парламента. За него гласуваха 348 депутати. Турските законотворци имат пълен правен имунитет по време на мандата си като разследващите органи засекретяват „досиета” и данните на политиците, които са били избрани за депутати.Гласуването беше тайно.На 20 май предстои втори вот.

Ако на втория тур "за" останат под 330, тогава президентът Реджеп Таип Ердоган би могъл да свика референдум или да иска ново гласуване. Законопроектът всъщност има статут на поправка на турската конституция. Макар че засяга всички партии, той е насочен най-вече срещу прокюрдската демократична Партия на народите. Ако мине предложението, най-малко 50-60 прокюрдски депутати ще бъдат подведени под отговорност. А иначе законопроектът може да засегне 138 депутати, срещу които в момента тече разследване.

"Свалянето на имунитета по този начин ще доведе до ответен удар и утвърждаване на диктаторския режим. Това, което гласуваме е промяна в основния закон на държавата, а не отнемане на привилегии", коментира Селахатин Демирташ, лидер на Демократична партия на народите.

Подозира се, че прокюрдската партия подкрепя нелегалната Кюрдска работническа партия ПКК, която води война срещу турската държава. Но евентуално задържане на кюрдските депутати може да доведе до хаос, дори до гражданска война, прогнозират наблюдатели. Други пък виждат личен мотив на Ердоган, който по този начин ще си разчисти пътя на президентско управление.

 

#имунитет #депутати #Турция #кюрди #диктатор #режим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"