Пожарите в Канада са нанесли щети за $760 млн. върху добива на петрол от пясъци

Пожарите в Канада са нанесли щети за $760 млн. върху добива на петрол от пясъци
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Огромните горски пожари в Канада са нанесли щети в размер на 760 млн. долара върху индустрията, която извлича петрол от т. нар. петролни пясъци, съобщава Би Би Си.

Според нов доклад бедствието е довело до загуба на 1.2 милиона барела на ден в продължение на 2 седмици. Сумата се равнява на 0.33% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) за 2016 г. на провинция Албърта и 0.06% от БВП на Канада.

Въпреки това според авторите на анализа дълготрайните икономически последствия за страната от пожара ще са минимални.

Бедствието, което все още не е потушено, вече обхваща 3527 кв.км., а метеорологичните условия затрудняват допълнително работата на пожарникарите северно от Форт Макмъри – най-засегнатият град.

Вчера близо 8000 служители на петролни компании отново бяха евакуирани от североизточната част на Албърта, припомня БТА.

Мярката засяга всичките 19 лагера, намиращи се в радиус от 50 километра северно от Форт Макмъри. В тях живеят работещите на смени. Властите в региона отправиха призив за "превантивна евакуация", тъй като горските пожари продължават да се разрастват, а съдържанието на вредни примеси във въздуха вече превишава нормите.

В началото на май като предпазна мярка петролните компании прехвърлиха персонала си в безопасни райони, но в края на миналата седмица служителите започнаха да се връщат на работа.

Министър-председателят на провинция Албърта Рейчъл Нотли съобщи, че огънят застрашава района Тимбърли, на сверозапад от Форт Макмъри. Там са разположени около 200 пожарникари.

По предварителни данни загубите от пожарите вече се оценяват на 7.8 милиарда долара.

 

 

#пожари #бедствие #щети #БВП #Албърта #пожарникари #град #работа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"