WSJ: МВФ иска да помогне на Гърция за сметка на Европа

WSJ: МВФ иска да помогне на Гърция за сметка на Европа
БГНЕС
A A+ A++ A

Международният валутен фонд иска да освободи Гърция от плащания на лихви по дълга до 2040 г. Кредиторите не са готови на такива отстъпки, пише „Уолстрийт джърнъл“. МВФ се опитва да убеди страните от еврозоната да освободят Гърция до 2040 г. от плащания на лихви или основния дълг по кредитите, получени по програмата за финансова помощ, заявяват запознати с положението хора.

МВФ иска Гърция да погаси дълговете си постепенно до 2080 г. МВФ предлага лихвите по кредитите, отпуснати от държавите от еврозоната, да бъдат фиксирани за 30-40 години на днешното средно ниво от 1,5%. За всички лихви трябва да има отсрочка, докато дълговете на Гърция не започнат да намаляват. Според относително песимистичната икономическа прогноза на МВФ, това ще позволи ежегодните разходи на Гърция за обслужването на нейния дълг да бъдат под 15% от БВП.

Страните от еврозоната начело с Германия не са готови на толкова големи отстъпки, а един от европейските чиновници нарече предложението „безсрамно“. В момента Гърция им дължи над 200 милиарда евро, а по третата програма за помощ предстоят да се отделят още около 60 милиарда евро. Но Германия иска в програмата да участва и МВФ в качеството му на кредитор. Канцлерката Ангела Мерел е убедена, че без фонда еврозоната не може да принуди Атина да проведе строги фискални и икономически реформи.

Според близки до преговорите хора, германското правителство полага много усилия, за да се договори с МВФ. Но фондът отказа да участва в програмата, докато дългът на Гърция пред еврозоната не бъде преструктуриран. Директорът на МВФ Кристин Лагард нарече през април дълговото бреме на Атина „изключително неустойчиво“. Мащабното преструктуриране на гръцкия дълг ще наложи сериозен дебат и гласуване в Бундестага и може да доведе до увеличаването на популярността на дясната партия „Алтернатива за Германия“.

По тази причина германските чиновници за момента искат да направят само незначителни отстъпки на Гърция и да отложат сериозните промени в условията на кредитирането до 2018 г., когато във Федералната република вече ще са се провели парламентарните избори.

На МВФ ще му бъде трудно да убеди еврозоната да фиксира за десетилетия напред ниски лихви по кредитите. В такъв случай участващият в програмата за помощ Европейски стабилизационен механизъм ще се нуждае от субсидия от национални бюджети. Явно на служителите от МВФ им харесва решението, според което ще се дават пари от бюджета, отбеляза европейски чиновник.

Ако МВФ и Германия не успеят да преодолеят разногласията, еврозоната ще трябва да отпуска следващите кредити самостоятелно. Много чиновници уверяват, че преговорите с фонда могат да продължат и по-късно. Но някои участници в преговорите отбелязват, че с наближаването на изборите в Германия през 2017 г. постигането на споразумение ще става все по-трудно. Ако МВФ не участва в програмата като кредитор, той ще изпълнява само ролята на съветник. Много европейски чиновници се надяват, че споразумението ще бъде постигнато до 24 май, когато е срещата на финансовите министри на еврозоната, което ще позволи по-скоро да бъдат преведени средства на Гърция. Някои участници в преговорите смятат, че ще е необходимо повече време.

МВФ също така има разногласия с еврозоната и Атина във връзка с възможностите на Гърция да оптимизира своя бюджет. Очаква се, че Гърция ще предприеме мерките, за които настояват кредиторите, за оптимизиране на бюджета следващата седмица.“По същество Гърция се намира в страни. Диалогът върви между МВФ и страните, които в действителност искат участието на фонда“, отбелязва друг чиновник. Решението трябва да се намери до юни, когато Гърция ще се нуждае от нови заеми за бюджетни разходи, включително плащания на заплати и пенсии, отбелязват източниците. Също така през юни страната трябва да плати почти 300 милиона долара на МВФ и още 5,2 милиарда долара на притежателите на нейни облигации.
.

 

#МВФ #Гърция #ЕС #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"