В САЩ разчитат на доносници в борбата с данъчните измами

В САЩ разчитат на доносници в борбата с данъчните измами
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В САЩ ще стимулират "доносници", които да сигнализират за хора, които укриват данъци. Те ще получават до 30% от събраните пари.

За да забогатееш в Америка често е достатъчна една добра идея, правилната ниша, понякога точна доза безразсъдство. Или "формуляр 211", пише германският вестник "Зюддойче", цитиран от БТА.

Спрямо останалите административни бланки този формуляр е наистина простичък - само една страница, полетата, които трябва да бъдат попълнени са оцветени в нежно лилаво, а въпросите са смислени: Кой? Какво? Кога? Колко? С помощта на този формуляр Брадли Биркънфелд е спечелил 104 милиона долара.

От 2006 г. американските данъчни власти водят т. нар. програма за доносници. Според нея който уведоми властите и чрез "формуляр 211" съобщи за случай на укриване на данъци, получава до 30 процента от сумата, която разобличените лица или компании трябва да доплатят. Само през бюджетната 2015 г. чрез сигнали данъчните са събрали допълнително налози за 500 милиона долара. От тази сума 103 милиона долара ще бъдат разпределени сред 99 информатори, включително бивш служител на компания, която е помагала на клиентите си да укриват имущество. Само той ще получи 11,6 милиона долара.

От 2007 г. данъчните власти са събрали чрез тази програма допълнително над 3 милиарда долара и са изплатили като възнаграждения 403 милиона долара. Годишно програмата получава над 10 000 сигнала, макар повечето от тях да се оказват твърде неточни или недостоверни. Властите имат строги изисквания и настояват за конкретни данни - имена, дати, извлечения от сметки, имейли.

За да се попречи някой просто да очерни съседа си, са въведени и допълнителни бариери - възнаграждението от 30 процента се получава само, ако данъците, които трябва да бъдат доплатени са над 2 милиона долара, а извършителят получава над 200 000 долара годишно.

Въпреки финансовия стимул програмата крие и клопки - често информаторът трябва да чака с години, за да си получи парите, а може и да бъде призован пред съда като свидетел, което означава разкриване на самоличността му. Възможно е заради това да бъде уволнен, а и програмата не го защитава от наказателна отговорност, ако самият той е участвал в измамата.

Точно това се случва с Брадли Биркънфелд, който като служител на банка Ю Би Ес (UBS) помага на нейни американски клиенти да укриват парите си в швейцарски сметки. След като информира данъчните органи за практиките на банката и тя се принуждава да сключи скъпо споразумение с правителството, той получава 104 милиона долара, но и две години в затвора.

 

#САЩ #данъчни власти #програма #доносници #съсед #долара #клиенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"