Делото за корупция срещу бившия началник на Митница-Свиленград вече е в съда

Делото за корупция срещу бившия началник на Митница-Свиленград вече е в съда
БГНЕС
A A+ A++ A

Специализирано звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура внесе в хасковския окръжен съд обвинителен акт срещу бившия началник на Митница Свиленград. Делото е за подкуп в размер на 4 500 евро и 1 600 лева, извършен с 9 отделни деяния при условията на продължавано престъпление, както и за набавяне на противозаконна облага в размер на 10 000 евро, използвайки служебното си положение.

Караиванов е искал и получавал подкупите от представители на спедиторска и транспортна фирми, за да не разпореди, а в други случаи и затова, че не е разпоредил извършването на щателни митнически проверки (ЩМП) на преминаващи през митническите пунктове „Капитан Андреево“ и „Капитан Петко Войвода“ товарни превозни средства. Разследването на СЗА е събрало доказателства за това, че след встъпването си в длъжност Караиванов е разпоредил в „Програмата за граничен митнически контрол на пътни превозни средства“ на Митница Свиленград да бъде заложена като сигнал една от транспортните фирми, преминаващи обичайно през МП Капитан Андреево“, обслужвана от спедиторската фирма. В същата система е била заложена и една транспортна фирма, превозваща стоки пред МП „Капитан Петко Войвода“. Залагането на фирмите като сигнал в Програмата предполагало извършването на щателна митническа проверка винаги, когато пътно превозно средство на тази фирма преминава през митническия пункт. Извършването на всяка такава проверка включвало цялостно разтоварване на превозваните товари. Разтоварването и проверката отнемали от шест до осем часа - време, през което превозните средства престоявали на митническия пункт. Това се отразявало негативно върху срочното изпълнение на доставките. Наред с това, разходите за разтоварване и последващо натоварване на стоките били изцяло за сметка на превозвачите.

При разследването са разпитани 55 свидетели, 7 вещи лица са изготвили експертизи, използвани са специални разузнавателни средства. Тодор Караиванов първоначално бе задържан под стража, а в момента е с мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 5 000 лева. Предстои Окръжен съд - Хасково да насрочи разглеждането на делото.

#обвинителен акт #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"