Ведомости: Европа стартира газопровод – конкурент на проектите на „Газпром“

Ведомости: Европа стартира газопровод – конкурент на проектите на „Газпром“
В Солун бе даде стартът на строителство на ТАП. / БГНЕС
A A+ A++ A

Каспийският природен газ, който ще потече по Трансадриатическия тръбопровод, може да измести „Газпром“ в Европа, сочи статия на „Ведомости“.

„Днес е исторически ден. За съжаление само това мога да кажа на гръцки“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. Еврокомисарят заговори езика на елините заради старта на строителството на Трансадриатическия тръбопровод /ТАП/, което беше отбелязано с тържествена церемония в Солун.

Цената на ТАП е 5,6 милиарда евро. Той е част от „Южния газов коридор“, продължение на Трансанадолския газопровод. Дължината на ТАП е 878 км, а мощността е 10 милиарда куб.м. По него ще се транспортира азерски газ, добит в рамките на втория етап от разработването на находището „Шах Дениз“.

Маршрутът ще започне от гръцкия град Комотини и ще продължи по територия на Гърция и Албания, а от там по дъното на Адриатическо море за Южна Италия. Получателите на този газ могат да бъдат страните от Южна Европа.

ТАП открива възможности за по-нататъшен експорт на каспийски газ в Германия, Франция, Великобритания, Швейцария и Австрия, съобщава операторът на проекта ТАР AG /в него ВР притежава 20%, СОКАР – 20%, Snam S.p.A. – 20%, Fluxys – 19%, Enagas – 16%, Axpo – 5%/

През 2015 г. от „Шах-Дениз“ са добити около 9,9 милиарда куб.м. газ и 2,3 милиона тона кондензат, по данни на ВР. Съществуващите мощности позволяват да се добиват 10,8 милиарда куб.м. газ годишно. „Шах-Дениз – 2“ е готов на малко повече от 66%, първите добити количества от втория етап на разработка на находището се очакват през 2018 г.

Първите доставки за Грузия и Турция ще се осъществят в края на 2018 г., а в Европа – в началото на 2020 г. „Южният газов коридор“ може да бъде разширен и да транспортира повече, отколкото са планираните първоначално 10 милиарда куб.м. газ годишно. „В бъдеще ние ще можем да получаваме повече газ както от Каспийския регион, така и от Централна Азия, от държави като Туркменистан“, каза Шефчович. Стартирането на ТАП ще промени енергийния ландшафт на Европа, смята, изпълнителният директор на ТАП Йен Бредшоу.

В момента най-големият доставчик на „синьо гориво“ в Европа е „Газпром“. През 2015 г. газовият холдинг е изнесъл в Европа, включително и Турция, 158,6 милиарда куб.м. газ, неговият пазарен дял е 30,9%.

Според Шефчович ТАП ще бъде главният инструмент за постигането на европейската енергийна сигурност. „Магистралата ще позволи на много страни от Централна и Южна Европа да диверсифицират своите източници за доставка на газ“, се подчертава в комюнике на Европейската комисия.

ТАП е допълнителен маршрут за балансиране на пазара, заяви ръководителят на Центъра за изучаване на световните енергийни пазари към РАН Вячеслав Кулагин. Страните, през които ще преминава газопроводът, ще имат по-добри цени, но той няма да окаже сериозно влияние, смята той. Държавите от Южна Европа се нуждаят от газ, но няма гаранции, че новият тръбопровод ще бъде напълно натоварен, отбелязва Кулагин.

„Газпром“ обаче не е готов да отстъпи своя дял. До края на 2019 г. „Газпром“ заедно с партньорите си / BASF, E.On, ENGIE, OMV и Shell/ възнамерява да пусне в експлоатация газопровод с мощност 55 милиарда куб.м. за доставки в Германия по дъното на Балтийско море. Още един проект на „Газпром“ е „Посейдон“, газопровод за Гърция по дъното на Черно море [през България – бел.ред.] с мощност 12 милиарда куб.м. газ. Директорът на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин го определя като митичен. Заместник-директорът на Фонда за национална енергийна сигурност Алексей Гривач смята, че ТАП и „Посейдон“ ще се допълват един друг: през 2019 г. ще приключи договора за доставката на газ от Алжир, който постъпва в Южна Италия, и не е факт, че Алжир ще може да продължи доставките в големи обеми.

Италия е третият по големина потребител на руския газ /от началото на годината е регистриран ръст от 7,7%/, през 2015 г. тя е купила от „Газпром“ 24,4 милиарда куб.м. През първото тримесечие на тази година – 6,4 милиарда куб.м., се казва в отчета на „Газпром“. „Доставките на руски газ в Италия през „Северен поток“ ще бъдат още по-неизгодни“, твърди Корчемкин.


#ТАП #Газпром

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »