Лекарският съюз подкрепя протеста на студентите по медицина

Лекарският съюз подкрепя протеста на студентите по медицина
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският лекарски съюз подкрепя протестите на студентите по медицина. Вчера студенти по медицина, фармация и дентална медицина протестираха в София и още четири града в страната. Те настояват за равен достъп до европейските стипендии, които министерството на образованието и науката ще насочи към т.нар. приоритетни професионални направления- математика, информатика, инженерни и педагогически науки.

С писмо, изпратено до министерството на образованието, министерството на здравеопазването и ресорните парламентарни комисии от Лекарския съюз декларират подкрепата си към протестиращите бъдещи медици. Студентите излязоха пред образователното ведомство на 16 ти май , защото остават без евростипендии за успех. Предвижда се стимулите от оперативна програма наука и образование да са за 32-те т.нар. приоритетни направления, сред които не попадат медицината, фармацията, икономиката и правото.

"Медицината, правото са общонационални ценности, всеки опира до тях и трябва тези млади хора да се стимулират", коментира Венцислав Грозев - председател на БЛС.

Европейски финансов стимул за успех е предвиден за учащите, от които бизнесът има нужда - инженери, педагози, архитекти, информатици и пр. В тази група не попадат правото, историята, филологии, икономики.

"Ясно е че трябва да има приоритети, но не разбирам как точно тези не са от тях, сигурно бизнесът си има своите основания, но не мога да се съглася, че правото, икономиката, филологията и медицината не се смятат за приоритетни", добави още той.

Експерти предлагат коренно да се промени финансирането на висшето образование в България като се взаимстват световни практики. Една от идеите е образованието в университетите, което е държавна поръчка, тоест финансирано чрез данъците на всички българки граждани, да е достъпно само срещу деклариране, че студентът след като завърши ще работи определен брой години в България.

Именно това е проблемът и в специалности като медицината, където студентите завършват и се квалифицират у нас, след което заминават в чужбина. Така страната ни въпреки че е платила образованието им, изпитва недостиг на подготвени медицински кадри.

#БЛС #Лекарски съюз #студенти #медицина #финансиране #висше образование #право #икономика #инженери #архитекти #педагози #дентална медицина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »