Преговорите във Виена ще се фокусират върху спирането на огъня в Сирия, обяви Щайнмайер

Преговорите във Виена ще се фокусират върху спирането на огъня в Сирия, обяви Щайнмайер
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Във Виена започна срещата на редица европейски външни министри, САЩ, Русия и представители на Близкия изток посветена на Сирия. На нея ще се направи нов опит да се окуражи опозицията да се върне на масата за преговори в Женева.

Преговорите за Сирия между големите световни сили, сред които Русия и САЩ, имат за цел да възстановят режима на спиране на огъня и да направят възможно хуманитарната помощ да достигне до обсадените райони, за да бъде насърчена опозицията да се върне на масата за преговори в Женева. Това заяви във Виена германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер преди началото на срещата на Международната група за подкрепа на Сирия.


"Трябва да намерим начин да възобновим политическия процес. Има нужда да подобрим условията за спирането на огъня и за доставката на хуманитарната помощ, така че да можем да накараме опозицията да преговаря с режима. Има нужда от политическа промяна. Добре е да набележим това тук, под егидата на ООН да предложим как да изглежда преходното правителство", каза Франк- Валтер Щайнмайер, външен министър на Германия.

Анализаторите обаче не очакват особен напредък на форума. През миналата година преговорите във Виена бяха от жизненоважно значение за изготвянето на „пътна карта” за траен мир и политически преход в Сирия. В последствие започнаха преговорите под егидата на ООН в Женева между Башар Асад и Върховния преговорен комитет, базиран в Рияд. 

#Виена #външни министри #Сирия #преговори #Франк-Валтер Щайнмайер #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници