Постигнаха мирно споразумение за конфликта в Нагорни Карабах

Постигнаха мирно споразумение за конфликта в Нагорни Карабах
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Армения и Азербайджан се споразумяха за спазване на режима за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Президентите на двете държави ще подновят и мирните преговори за уреждане на териториалния конфликт, който от години е в задънена улица.

След среща във Виена, която се проведе под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, двамата държавни ръководители потвърдиха в общо комюнике, своята ангажираност за спиране на огъня и мирно решаване на конфликта. Те си поставиха като цел организиране на нова среща през юни с цел подновяване на преговорите.

Конфликтът за арменския Нагорни Карабах беше възобновен на 2 април. Тогава армията на Азербайджан започна обстрели срещу военни формирования на Карабах. На 5 април с посредничеството на Русия беше подписано споразумение за спиране на военните действия, което обаче често беше нарушавано.

Азербайджан смята Нагорни Карабах за своя територия, каквато регионът беше в рамките на Съветския съюз. Карабах обаче през 90-те години обяви независимост, която не е призната от никого.

 

 

#Армения #Азербайджан #Нагорни Карабах #мирно споразумение #конфликт #армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »