Финландия затегна правилата за закрила на иракчани, афганистанци и сомалийци

Финландия затегна правилата за закрила на иракчани, афганистанци и сомалийци
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финландия затегна правилата за пребиваване на иракчани, афганистанци и сомалийци, съобщи Агенцията по миграцията.

Според властите ситуацията в тези три държави се е подобрила в последните месеци и гражданите им могат да се върнат там, без животът им да бъде застрашен от въоръжените конфликти.

Те вече нямат право на хуманитарна защита - статут, който се дава, когато индивидът няма право да бъде класифициран като бежанец, но не може да се върне в родината си, тъй като тя не е безопасна заради война, нарушения на човешките права или природно бедствие. Досега подобна форма на закрила се даваше на идващи от особено опасни райони в Афганистан, Ирак и Сомалия.

Сега тя отпада. Статутът е валиден за определен времеви период и след изтичането му хората от тези три държави ще трябва да намерят друго основание да останат във Финландия – за да работят, за да учат или защото имат семейство. В противен случай ще трябва да се върнат в родните си страни.

Афганистанците, иракчаните и сомалийците във Финландия ще имат право да получат или убежище, дефинирано според международните договори, или субсидиарна защита. Субсидиарната защита се дава, ако животът и човешкото достойнство на индивида са застрашени в родната му страна, но той не може да бъде определен като бежанец.

Сомалия се възстановява от продължила две десетилетия война, но правителството още се бори с ислямистката групировка "Ал Шабаб". "Ислямска държава" владее големи територии в северната и западната част на Ирак. Миналия месец талибаните започнаха ожесточени нападения срещу правителството в Афганистан с цел да прогонят подкрепяното от Запада правителство и да възстановят ислямистката власт. Близо 32 500 души са подали молби за убежище във Финландия миналата година – рязък скок от 3600 през 2014 г.

В края на март Хелзинки и Москва се споразумяха да въведат временни ограничения на два контролно-пропускателни пункта от общо деветте по общата си граница. Целта бе да се предотврати организираната нелегална имиграция. Според властите ситуацията в тези три държави се е подобрила в последните месеци и гражданите им могат да се върнат там, без животът им да бъде застрашен от въоръжените конфликти.

 

#Финландия #иракчани #афганистанци #сомалийци #убежище #конфликт #правителство #Хелзинки #Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници