Само половината от малките и средни предприятия у нас теглят кредити

Само половината от малките и средни предприятия у нас теглят кредити
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Само половината от малките и средни предприятия у нас теглят кредити - показва проучване на финансовия портал “Моите пари“. Експертите прогнозират през следващите 12 месеца да се повиши търсенето на банково финансиране заради усвояването на средства по оперативните програми.

Само една трета от фирмите ползват инвестиционни кредити, останалите теглят оборотни заеми, най-често в размер до 20 хиляди лева, сочи проучването сред бизнеса. За половината от предприятията лихвите остават твърде високи, коментира изпълнителният директор на финансовия портал Деян Василев.

Нито един от отговорните не е отговорил, че лихвата е ниска. Диапазона 4, 5, 9, 10 са разпределени в повечето от отговорите. Тенденцията, която забелязваме, е че по-големите фирми не получават по добри лихвени проценти, а по-малките получават по-високи лихвени проценти.

Политическата обстановка също е фактор на кредитния пазар, където се очаква оживление, посочи експертът. За разлика дори от предишни години, миналата беше почти мъртва заради правителствените кризи, но сега плановете Юнкер, Косме, Инофин, които помагат дори с по малко обезпечение, дори на фирми, чийто отчети не са толкова добри, позволяват на банките да отпуснат малко по голяма сума или да одобрят кредит, чийто кредит не биха одобрили.

Деян Василев коментира още, че малките и средни предприятия все още нямат капацитет да усвояват средства по оперативни програми, но има и недоверие към управляващите органи. Имаше някакво виждане, че по-скоро тези проекти са за “наши хора“, за лобита, свързани около хора, свързани с властта.- поясни експертът.

 

#малки и средни предприятия #кредити #лихва #фирми #експерт #лоби #власт #фактор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"