Борисов: Нямаме морално основание за предсрочни избори - при тези показатели в бюджета и падаща безработица

Борисов: Нямаме морално основание за предсрочни избори - при тези показатели в бюджета и падаща безработица
Бойко Борисов / БГНЕС
A A+ A++ A

При тези показатели в бюджета и падаща безработица нямаме никакво морално основание за предсрочни избори, коментира днес премиерът Бойко Борисов. Данни за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на КФП за първото тримесечие на 2016 г. бяха изнесени на днешното правителствено заседание от министъра на финансите Владислав Горанов.

Според представените данни, през първото тримесечие на 2016 г. БВП нараства с 2,9% спрямо същия период на предходната година, а крайното потребление регистрира растеж от 2,4 на сто. Повишава се и общият индикатор на бизнес климата.

Коефициентът на регистрираната безработица продължава да следва низходящ тренд на развитие и достига, по данни на Агенцията по заетостта, 9,9% през март, което с 1,1 п. п. по-ниско спрямо същия период на предходната година.

България е трета в ЕС по най-нисък държавен дълг в ЕС.

Приходите и помощите по консолидирания бюджет към края на март са в размер на 9,97 млрд. лв. и нарастват с 1 302 млн. или 16,7 на сто спрямо първото тримесечие на 2015 г.

Фискалният резерв е 11,9 млрд. лв., като излишъкът е 1 863 млн. лв.

При тези показатели мен ще ме е срам пред хората в България, а и пред Брюксел, да кажем, че ни е трудно в парламента. Нямаме никакво морално или каквото и да е друго основание да се подвеждаме за предсрочни избори”, казва Бойко Борисов в коментара си, който става видно от стенограмата на заседанието. Премиерът припомни поставената цел за 4% ръст на икономиката и за създаване на максимално добри условия за инвестиции.

По повод откритите и изграждани в Южна България производствени мощности и откриването на работни места, премиерът Борисов коментира: „Навремето казваха, че асфалт не се яде, а сега там, където има магистрали и жп линии, там отиват инвеститорите. Затова, сега мощно се насочваме към Северозапада и Северна България”, посочи още Борисов.

#Борисов #предсрочни избори #държавния бюджет #растеж #безработица #фискален резерв

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"