САЩ са искали затвор за Нелсън Мандела през 1962 г., ЦРУ го мислело за фен на СССР

САЩ са искали затвор за Нелсън Мандела през 1962 г., ЦРУ го мислело за фен на СССР
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До ареста и затварянето на Нелсън Мандела през 1962 г. се стига след съвет на ЦРУ към властите в Южна Африка, пише „Гардиън”. 

Към онзи момент американското разузнаване смята Мандела за проводник на съветски интереси. В последствие той прекарва в затвора 27 години до падането на апартейда в страната.

Информацията за действията на ЦРУ идва от Доналд Рикард, бивш агент на управлението и зам.-консул на САЩ в южноафриканския град Дърбан. Той призна за ролята си в ареста на Мандела пред британския филмов режисьор Джон Ървин. В тези години американците вярват, че Мандела е „напълно под контрола на Съветския съюз”, твърди Рикард.

„Той можеше да инициира война в Южна Африка, САЩ трябваше неохотно да се намесят, и нещата щяха да отидат по дяволите”, заяви бившият дипломат и шпионин. „Намирахме се на ръба и това трябваше да спре, което означаваше Мандела да бъде спрян. Затова го спрях", допълни той.

Филмът на Ървин, „Пистолетът на Мандела”, отнасящ се до месеците преди ареста на борещия се срещу апартейда лидер, тази седмица ще бъде излъчен на кинофестивала в Кан.

 

#Нелсън Мандела #ЦРУ #Южна Африка #затвор #САЩ #интереси #кинофестивал #Кан #апартейд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »