Ветото върху Изборния кодекс мина в правната комисия

Ветото върху Изборния кодекс мина в правната комисия
БГНЕС
A A+ A++ A

Правната комисия подкрепи ветото на президента Росен Плевнелиев върху Изборния кодекс и праща спорния член 14 за преразглеждане в пленарната зала.

Мотивите на държавния глава се фокусират основно върху чл. 14, който се отнася за изборните права на българите в чужбина. "За" върнатия текст на Изборния кодекс и съответно "против" ветото на държавния глава бяха само двама от членовете на Правна комисия - от ПФ. "Против" бяха трима - от БСП и ДПС. 7 членове от ГЕРБ и РБ се въздържаха от вот.

Съобразно парламентарната процедура от Правна комисия се изисква да гласуваме по отношение на върнатия текст - дали го подкрепяме или не, обясни пред журналисти председателят на комисията Данаил Кирилов. „При това положение за Правна комисия оспореният текст не е потвърден и като резултат приехме мотивите и съображенията на ветото, с което текстът беше върнат за обсъждане в пленарна зала”, обясни Кирилов.

Той поясни, че гласуването на ресорната комисия не е окончателно, това ще се случи в пленарна зала в пълен състав на Народното събрание, най-вероятно утре. При гласуването в пленарна зала, ако върнатият текст получи 121 гласа и повече, той е потвърден и ветото се смята за отхвърлено. Кирилов обясни, че в доклада на комисия ще пише, че комисията е подкрепила ветото на президента.

В 16.00 часа в парламента започва среща между ГЕРБ, реформаторите и патриотите, от която управляващите трябва да излязат с политическа позиция по ветото. Патриотичният фронт неколкократно заплаши, че ще напусне управляващата коалиция, ако ветото на президента бъде прието.

 

#правна комисия #Изборен кодекс #вето #Данаил Кирилов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"