Фандъкова ще преасфалтира София

Фандъкова ще преасфалтира София
Кметът призова да се почистват градинките и парковете, както и междублоковите пространства, а не да се чистят тавани и мазета. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Проблемът с дупките по пътната настилка в София може да бъде решен само с цялостно преасфалтиране, смята кметът на града Йорданка Фандъкова.

„Решаването на проблема с уличните настилки е цялостна реконструкция и преасфалтиране“, заяви пред bTV кметът на София Йорданка Фандъкова.

„След като големите софийски булеварди са били ремонтирани след тежката зима, сега започва реконструкцията на малките квартални улици. Вече има програма, която е зададена от районните кметове. Вече са изпълнени около 20% от нея“, посочи тя.

Столичният кмет каза още, че в момента се изграждат изцяло нови улици – булевардите „Черни връх“, „Мария Луиза“, „Бъкстон“, продължението на Ломско шосе. Изграждат се и нови тротоари и велоалеи.

Средствата тази година обаче са насочени предимно към вътрешнокварталните улици. А запълнените дупки имат досиета.

Ако в рамките на година една дупка се отвори отново, то тя се ремонтира за сметка на фирмата изпълнител. Досега са обхванати около 135 хиляди квадратни метра, предстои да бъдат ремонтирани още около 450 хиляди кв.м.

Догодина ще бъде изработена програма за преасфалтиране с нови методи, които са икономически по-изгодни.

Основните усилия на общината са насочени и към строителството на нови детски градини и откриването на нови места. В момента се строят осем детски заведения, а се проектират 40.

По думите на Фандъкова проблемът в София е в резултат на недалновидна политика. Над 44 детски градини са били заменени за апартаменти с решения на Общинския съвет още през 2003 г. Последният опит за замяна бил през 2006 г.

По повод обяснението на бившия кмет Стефан Софиянски, че тогава е имало спад на раждаемостта и не е имало необходимост от детски градини, Фандъкова каза, че това не оправдава изгубването на собственост над сградите.

Кметът коментира и друг проблем на София – бездомните кучета. Над 380 четириноги са заловени през април, от тях 9 са евтаназирани, включително четирите кучета от глутницата в Малинова долина, нападнала възрастен човек. Осиновени са 28 кучета. Фандъкова подчерта, че е разпоредила строг последващ контрол при осиновяване.

„Над 40 хиляди души са се включили в инициативата на bTV „Да изчистим България за един ден“ миналата година, а над 13 хиляди – в традиционното пролетно почистване на София, организирано от Столична община“, обяви още столичният кмет.

За предстоящото чистене на 12 май са привлечени и фирми за извозване на едрогабаритен отпадък, той ще се извозва в депото във Враждебна. Клоните ще се мелят на място.

В рамките на четири дни отпадъците, събрани на 12 май, трябва да бъдат обработени. Столичани могат да звънят на тел. 987 55 55, за да подадат сигнал, ако боклукът не е извозен.

Кметът призова да се почистват градинките и парковете, както и междублоковите пространства, а не да се чистят тавани и мазета. Столичани могат да правят това във всеки друг почивен ден.

„За мен основната цел е привличане на гражданите, за да има нетърпимост към замърсяването. Така че бих призовала да изчистим България за един ден, но да я пазим цяла година“, каза Фандъкова.

#Йорданка Фандъкова #Фандъкова #кмет на София #улици #дупки #пътища #кучета #почистване #боклук

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници