Македонският Конституционен съд отново ще гледа законно ли е разпускането на парламента

Македонският Конституционен съд отново ще гледа законно ли е разпускането на парламента
БГНЕС
A A+ A++ A

Македонският Конституционен съд утре отново ще разгледа законността на решението за разпускане на парламента. Това заяви депутатът на Демократичния съюз за единство (ДУИ) Талат Джафери.

Именно албанската партия, която до момента беше коалиционен партньор на управляващата от 2008г. ВМРО-ДПМНЕ, внесе новото искане в съда, предаде БГНЕС.

Парламентът беше разпуснат миналия месец от председателя му Трайко Веляновски заради насрочените за 5 юни предварителни избори в страната.

Миналата седмица изтече срока за подаване на документи за участие в тях и кандидатите си официално представи единствено ВМРО-ДПМНЕ.

Основната опозиция, в лицето на Социалдемократичен съюз (СДСМ), настоява, че в западната ни съседка няма условия за провеждане на вота, тъй като избирателните списъци не са изчистени и няма независима медийна среда. Вчера говорителката на ЕК Мая Коциянчич оповести, че изпълнителният орган на ЕС няма да признае вота на 5 юни за легитимен.

Прогнозите за изхода от изборите показват категорична победа на ВМРО.

От Държавната избирателна комисия обаче в края на миналата седмица също поискаха ново свикване на парламента поради „законови пречки” пред провеждане на вота. Лидерът на СДСМ Зоран Заев призова всички партии да поискат възстановяване на законодателния орган в досегашния му състав.

Веляновски твърди, че ново събиране на вече разпуснатия парламент е противоконституционно.

Заедно с това твърдение, Конституционният съд трябва да провери и законността на решението за прекратяване на всички разследвания срещу политици, взето еднолично от президента Георге Иванов и предизвикало нова вълна от протести в страната.



#Македония #Конституционен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници