Ханс Цимер заплени българската публика с вълшебна музика

Ханс Цимер заплени българската публика с вълшебна музика
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ненадминатият Ханс Цимер пристигна с огромен оркестър и хор, които се движиха в такъв синхрон, че нито отделните инструменти надделяваха, нито хорът. Елегантна и интелигентна, музиката му привлече няколко хиляди души в столичната зала „Арена Армеец” снощи, които определено знаеха защо са там.

Композиторът започна концерта с музиката към филма „Да возиш мис Дейзи” и „Шерлок Холмс”, след което на сцената се качиха още двама изпълнители, с които представиха музиката от фирма „Мадагаскар” в типичните африкански ритми. После елегичната музика рязко се смени с по-крайна и почти с рок звучене филмова музика от „Ангели и демони”, за да взриви залата с познатия саундтрак от „Гладиатор”.

След мощните овации, Ханс Цимер разказа за работата си с отделни режисьори и премина към саундтрака на „Шифърът на Леонардо”, за да се прехвърли отново на черния континент с музиката от „Цар Лъв”. Първата част от концерта приключи с „Карибски пирати” - саундтрак, който също бе сред разпознатите и обичани от публиката мелодии. Във втората част от концерта световноизвестният композитор изпълни музиката от филма „Истински романс”, „Рейнман”, „Мъж от стомана“ и с невероятно видео шоу представи саундтрака от филма „Тънка червена линия” и „Невероятният Спайдърмен”.

Преди да изпълни саундтрака от поредната серия за Батман – „Черният рицар”, Ханс Цимер разказа за работата си с актьора Хийт Леджър, за харизмата му и това какъв невероятен човек и актьор е бил, както и за загубата му. Последното изпълнение беше невероятната музика от научнофантастичната лента „Интерстелар”, който се превърна в естествен завършек на симфоничната вечер.

Ханс Цимер е написал музиката за повече от 120 филма, които са донесли над 24 милиарда долара приходи. Той е удостоен с „Оскар“, две награди „Златен глобус“, три награди „Грами“, печелил е Американска музикална награда, както и награда „Тони“. Цимер има цели десет номинации за „Оскар“, като последната е от 2015 г. за музиката към фантастичния епос „Интерстелар“. През 2003 г. Американската музикална асоциация му връчва престижната награда Henry Mancini за цялостно творчество за впечатляващата му кариера и огромния му принос към кино индустрията. Цимер получава и своя звезда на холивудската Алея на славата през 2010 г., а през 2014 г. е удостоен с награда за цялостен принос на филмовия фестивал в Цюрих. Концертът на световноизвестния композитор в София се случи благодарение на София Мюзик Ентерпрайсис.

#Ханс Цимер #музика #концерт #филми #Оскар #Спайдърмен #Батман #Гладиатор #Грами

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"