Черният бъз помага от гастрит до рак

Черният бъз помага от гастрит до рак
A A+ A++ A

Черният бъз или свирчовина е дървовиден вид бъз с черни плодове. Нарича се свирчовина, защото клоните му имат мека сърцевина и след изваждането ѝ стават за свирки. Още е наричан бъзуняк, драмбъз, селешник, мимер. Разпространен е край населени места, из храсталаци и гори. Тази билка е позната на човечеството и използвана от векове заради многобройните и лечебни свойства.

Защо лековитото растение черен бъз е наричано супербилка или суперплод?

Черният бъз има общоукрепващо въздействие върху имунната система. С него се лекуват болни бъбреци, заболявания на щитовидната жлеза, гастрит и диабет, кашлица. Женски страдания като миома и мастопатия също се повлияват благоприятно Използват се различни отвари, чай, сок, екстракти и сиропи; полезни са и цветовете, и плодовете му. Особено широко приложение имат плодовете на суперрастението черен бъз: те са с доказан диуретичен ефект, което ги ориентира към контрол на теглото и кръвното налягане.

Черен бъз и бъзак

Неопитните в билкарството нови почитатели на фитотерапиите често бъркат бъз и бъзак. Ако видите двете растения едно до друго, ще забележите разликите.

Бъзът е дървовидно растение, което може да достигне до 7-8 метра височина. Цъфти през май, плодовете му узряват на гроздчета, които висят надолу.

Бъзакът е тревисто растение, много разпространено у нас край пътищата и по запустели терени. Цъфти през лятото, юли-август, и плодовете му узряват на "китки", обърнати нагоре.

Отвара от черен бъз

Една шепа листа от дървесния вид и една шепа плодчета се варят 20 минути в един литър вода. Съдът се отдръпва от огъня и отварата се оставя да изстине, след което се прецежда и прибила в стъклена бутилка на хладно. От нея се пие по една винена чаша два пъти на ден: след закуска и преди лягане.

Сок от черен бъз

Приготвя се по основната рецепта на Петър Димков и се пие сутрин на гладно по една супена лъжица. Плодовете от черен бъз, свирчовина, Sambucus nigra, се берат в края на август. И при този вид трябва да се избират само добре узрелите зърна, за да се избегне токсичен ефект . Те се разпознават по много тъмния си цвят, освен това лесно се отделят от грозда с помощта на вилица.

Дръжките и недоузрелите зърна се изхвърлят. Почистените плодове от черен бъз се нареждат в буркани на пластове със захар. Най-горният пласт трябва да е по-дебел и плътен, за да не започне ферментация. Бурканите се покриват с марля. След три седмици плодовата маса се прецежда и налива в тъмни стъклени бутилки.

За отслабване

Това е едно от въздействията на лековития черен бъз: има множество изследвания с доказателства за силния диуретичен ефект на растението. Именно това позволява да се установи контрол върху килограмите и да се постигне редукция на килограмите.

#рак #вид #плод #гори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"