"Неприоритетните" студенти излизат на протест, не се разбраха с Кунева

"Неприоритетните" студенти излизат на протест, не се разбраха с Кунева
бТВ
A A+ A++ A


Бъдещи медици, юристи и студенти от други "неприоритетни" специалности излязоха на протест срещу Министерството на образованието. Студентски протести ще има в София и в още 4 български града.

Причината - европейските стипендии ще получават само бъдещите висшисти от така наречените приоритетни специалности.  Така студентите с висок успех, които обаче не са приоритентия списък,  нямат право на стипендията от 600 лева от Европа. Финансов стимул ще има само за учащите, от които бизнесът има остра нужда.

Право на евростипендии няма да имат и следващите право, икономика, туризъм и филология. В същото време, в графата приоритетни професионални направления влизат педагогика, енергетика, архитектура, информатика, растениевъдство и животновъдство. Студентите по медицина ще могат да получават само стипендии за специални постижения в съответната област.

По-рано през деня бъдещите висшисти се срещнаха с ресорния министър Меглена Кунева. Стана ясно, че започват преговори за увеличение на държавните стипендии. В момента те са между 50 и 110 лв. на месец като последно са актуализирани през 2004 г.  Преговорите обаче не успяха да спрат студентското недоволство.

Междувременно Българският лекарски съюз също настоя студентите по медицина да могат да получават стипендии от ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" в писмо, изпратено от председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев до министъра на образованието и науката Меглена Кунева и министъра на здравеопазването Петър Москов.

БЛС апелира за преосмисляне на позицията и за създаване на условия за включване на обучението по медицина заедно с останалите направления в програмата. Той посочва, че през 2014 и 2015 г. над 1000 лекари са напуснали страната ни, а само за първото тримесечие на 2016 г. повечето от напускащите са млади лекари, като средната възраст на упражняващите професията в страната ни вече надвишава 55 г.

 Българският лекарски съюз настоява студентите по медицина да могат да получават стипендии от ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Това съобщиха от организацията, позовавайки се на писмо, изпратено от председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев до министъра на образованието и науката Меглена Кунева и министъра на здравеопазването Петър Москов.

Повод за писмото е липсата на възможност студентите по медицина да получават стипендии за успех, финансирани от оперативната програма.

#студенти #медицина #право #икономика #БЛС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"