Във Виена започна срещата на външните министри за Либия

Във Виена започна срещата на външните министри за Либия
БГНЕС
A A+ A++ A

Външни министри от Европа, САЩ и съседни на Либия страни се събраха днес във Виена, за да обсъдят стратегия за преодоляване на хаоса, обхванал страната, разкъсвана от политически разделения и джихадистката заплаха, предаде Франс прес.

Над 20 делегации участват в срещата, председателствана от италианския външен министър Паоло Джентилони и държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Прекалено рано е да се каже дали преговорите ще доведат до напредък към постигане на мир в Либия, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер преди началото на срещата, в която участват също представители на международно признатото либийско правителство, предаде Асошиейтед прес.

Либия все още е в хаос, добави Щайнмайер. Под въпрос е дали преговорите ще успеят да й помогнат да изгради единство и да спре да бъде "място, където се разпростират тероризмът, трафикът на хора и нестабилността".

"Днес ще говорим за това как можем да подкрепим новото правителство в Триполи и как да помогнем да бъдат преодолени вътрешния конфликт и разделението на страната", добави германският външен министър, цитиран от ТАСС.

"Имаме много работа", заяви лаконично Кери пред медиите след среща с йорданския външен министър Насер Джуде. Преди това говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби съобщи, че на срещата ще се обсъжда международната подкрепа за новото правителство и въпросите на сигурността.

Срещата се организира в ключов момент, отбелязва АФП. От една страна, "Ислямска държава" наскоро разпростря влиянието си на запад от град Сирт, който контролира от юни 2015 година. От друга страна, правителството на националното единство се мъчи да наложи властта си в една държава, разяждана от разделения.

Номинираният за премиер на Либия Файез ел Сарадж, който участва в срещата, вчера заяви пред британския в. "Дейли телеграф", че страната му не иска чужди войски, а помощ при обучението и отмяна на оръжейното ембарго, припомня ДПА.

Възможно е да се направи изключение от ембаргото за доставки за оръжие на неотдавна създадената президентска гвардия, съобщава източник от участваща в преговорите западна делегация, предаде ТАСС. Наложените от ООН ограничителни мерки обаче ще останат в сила, за да се предотврати попадането на оръжие в ръцете на сили, които не са под контрола на гвардията. Много делегации вече са готови да доставят оръжие на президентската гвардия и на други сили, обединени от общо командване, както и да осъществяват обучението им.

Участниците в конференцията са готови също да отворят отново дипломатическите мисии в Триполи. Правителството на националното единство трябва да предприеме необходимите мерки, за да гарантира необходимата сигурност за откриването им, добавя дипломатът, цитиран от ТАСС.

По-рано друг източник на ТАСС, който участва в подготовката на заключителната декларация, е посочил, че страните все още имат разногласия по някои въпроси. Няма гаранция, че текстът ще бъде успешно съгласуван, подчертава той.

#външни министри #Европа #САЩ #Либия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници