Ал Кайда иска да измести ДАЕШ - създава емират в Сирия

Ал Кайда иска да измести ДАЕШ - създава емират в Сирия
Ал Кайда и ДАЕШ на нож кой да води арабската революция
A A+ A++ A

Терористичната мрежа Ал Кайда се подготвя да влезе в жестока конкуренция с други екстремистки групировки, основно „Ислямска държава”, за да се установи трайно в Сирия.

С цел да създаде емират в Сирия Ал Кайда е върнала от Пакистан десетки от най-опитните си ветерани, съобщава американският вестник „Ню Йорк таймс”. Изданието се позовава на служители на европейските и американските разузнавателни агенции.

Решението за преместването е било взето от лидерите на джихадистите след огромните загуби, които терористичната мрежа е понесла заради ударите на безпилотните самолети.

Експерти посочват, че Ал Кайда се опитва да възстанови позициите си и да установи влияние над останалите терористични организации. Тези опити обаче най-вероятно ще доведат до кърваво съперничество с „Ислямска държава”, смятат наблюдателите.

Досега Ал Кайда отказваше да създаде свое образувание в Сирия, но за сметка на това оказваше подкрепа на организацията „Джабхат ан-Нусра”. Сега обаче терористите смятат, че близкоизточната държава може да им послужи като трамплин за нападения срещу Европа и САЩ, защото ще може да привлича нови бойци от съседните страни Турция, Йордания и Ливан.

#Ал Кайда #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници