И опозиция, и партньори обвиниха Меркел, че позволява на Турция да изнудва Европа

И опозиция, и партньори обвиниха Меркел, че позволява на Турция да изнудва Европа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Германски политици обвиниха канцлера Ангела Меркел, че е дала възможност на Турция да изнудва Европа заради мигрантското споразумение, сключено през март, писа агенция "Ройтерс".

Критиките дойдоха както от опозицията, така и от коалиционния партньор – социалдемократите, и от сестринската партия на християндемократите на Меркел – баварският Християнсоциален съюз (ХСС).

"Не съм против преговорите с Турция, но смятам, че е опасно да ставаме толкова зависими от Анкара", каза лидерът на ХСС Хорст Зеехофер пред в. "Велт ам Зонтаг". Той посочи, че сделката е увеличила подкрепата за евроскептичната "Алтернатива за Германия" (AfD).

Сара Вагенкнехт от опозиционната Лява партия (Ди Линке) коментира пред същия вестник, че Меркел е водила преговорите, без да включи в тях европейските си партньори. Съпредседателят на Зелената партия Джем Йоздемир каза, че Европа подлежи на изнудване от Анкара и вината за това е на канцлера.

Членове на Социалдемократичната партия, която е младшият коалиционен партньор на Меркел, коментираха, че Ердоган е станал ключова фигура в бежанската политика на Европа и ако спре да сътрудничи, това ще увеличи изолацията на Берлин в ЕС.

Споразумението, сключено през март, вече е под въпрос, след като и Анкара, и Брюксел отказаха да правят повече компромиси. Сделката гласеше, че в замяна на общата стратегия за борба с притока на мигранти през Егейско море ЕС ще позволи безвизови пътувания на турците в Шенген. Според европейското право, за да се случи това, Турция трябва да изпълни общо 72 критерия.

 

#Ангела Меркел #опозиция #политици #Турция #изнудване #Европа #Ердоган #Анкара

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"