Бивш румънски министър отиде на съд за възпрепятстване на гласуването на хората зад граница

Бивш румънски министър отиде на съд за възпрепятстване на гласуването на хората зад граница
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Антикорупционната агенция в Румъния обвини бившия външен министър Титус Корлатеан в умишлено блокиране на избирателното право на хората зад граница при президентските избори преди две години.

Прокурорите поискаха от парламента да оторизира разследване по "злоупотреба с власт" срещу Корлатеан, който в момента е сенатор от Социалдемократическата партия.

Пo време на вота хиляди румънски емигранти са били възпрепятствани да подадат бюлетините си. Скандалът доведе до оставката на външния министър, както и тази на наследилия го на поста Теодор Мелескану.

Корлатеан е обвинен заради отказа да отвори избирателни секции в градове с голямо румънско население. Причината за това е било, че диаспорите са били лошо настроени към левите кандидати.

Десетки хиляди румънци се редиха с часове, за да гласуват за президент през 2014 година. Двамата основни претенденти в тях бяха бившият премиер от социалдемократите Виктор Понта и дясноцентристкият кандидат Клаус Йоханис, който в крайна сметка спечели. Много от емигрантите не можаха да гласуват.

Огромни опашки имаше пред посолствата в Париж и Лондон, където се редяха огромен брой привърженици на Йоханис.
Корлатеан подаде оставка между първи и втори тур на вота. Той твърди, че е следвал закона и съветите на съответните посолства.

Няколко дипломатически представителства впоследствие излязоха със становищата, че всъщност външното министерство е игнорирало исканията им за отваряне на допълнителни секции в големите градове. Вместо това от ведомството на Корлатеан са създали допълнителни секции в райони с малко румънски емигранти.

#Румъния #министър #гласуване #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"