Студентите по медицина и фармация не се договириха с Кунева, ще протестират за евростипендии

Студентите по медицина и фармация не се договириха с Кунева, ще протестират за евростипендии
A A+ A++ A

Студенти по медицина, фармация и дентална медицина ще протестират днес в Столицата и още четири града в страната. Те настояват за равен достъп до европейските стипендии, които обаче според нова политика на Министерството на образованието и науката ще се насочат само към т.нар. приоритетни професионални направления - математика, информатика, инженерни и педагогически науки. Останалите ще могат да получават само стипендии за специални постижения и отличие, отпускани от университетите.

Представители на студентите по медицина и фармация се срещнаха днес с вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева, но не успяха да стигнат до компромис. "Това, което се разбрахме, след час и половина разговор, е да се върви към промяна. Да се създаде работна група, която да обмисля промяната на постановление 90, което разглежда студентските стипендии", каза след това министърът.

Министерството на образованието обяви по-рано днес, че започват преговори за увеличение на държавните стипендии, които не са вдигани от повече от 10 години. В момента те са между 50 и 110 лева на месец. В същото време евростипендиите ще се насочат само към 30-те приоритетни области, които ведомството определи през март.

За целта ще бъде сформирана тристранна работна група с представители на студентските организации, експерти от МОН и на Съвета на ректорите, обяви министърът след срещата с бъдещите медици и по думите на Кунева заедно ще изработят промените в бюджетите на висшите училища, които да бъдат представени и защитени пред Министерството на финансите, така че да има увеличение на наградата за добър успех.

"Държавата не се оттегля от финансирането на студентите по медицина. Напротив, най-много бюджетни средства отиват за издръжката на тази специалност", каза още министърът, цитирана от БТА. Данните на МОН показват, че държавата дава около 7600 лева за издръжката на един студент по медицина през 2016 г., по стоматология - 8100 лева, по фармация - 7400 лева, а за сравнение за бъдещите юристи сумата е около 1200 лева, на инженери - от 1500 до 2000 лева.

Общият бюджет за 2016 г. за издръжката на всички студенти по медицина, фармация и стоматология, възлиза на близо 60 милиона лева, докато за икономисти, административно управление и туризъм е наполовина - около 33 милиона лева, посочиха от МОН. И тъй като медицинските университети отчитат излишъци в бюджетите си всяка година, планът на министъра е да предложи тези средства да се насочат за стипендии.

"Данни показват, че държавата не е оставила без финансиране обучението по медицина, защото вижда нуждата от лекари на пазара. Бизнесът обаче изпитва глад за инженери и други видове специалисти", каза вицепремиерът.

"Бизнесът все по-остро поставя въпроса с финансирането на медицинските университети и субсидирането на кадри, които след това бягат в чужбина. Така излиза, че държавата субсидира работна ръка за външните пазари. Голяма част от инженерите също заминават в чужбина, но данните показват, че заминаващите медици са два пъти повече", каза още Меглена Кунева.

#медицина #фармация #математика #информатика #студенти #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"