Европейските банки избягват Иран

Европейските банки избягват Иран
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Големите европейски банки продължават да са сдържани за бизнес в Иран четири месеца след влизането в сила на ядреното споразумение и отмяна на санкциите.

Това заяви иранският заместник-министър на външните работи Абас Арагчи, цитиран от АФП и БТА.

"Големите европейски банки все още не са започнали да работят с иранските банки, но средни и малки (финансови) институции установиха контакти, най-вече откривайки кредитни писма", заяви Арагчи, който бе една от главните преговарящи фигури по ядрената програма на Техеран.

Той обвини "американските екстремистки лобита, ционисткия режим и някои страни като Саудитска Арабия в разпалване на иранофобия, за да не позволят на Иран да събере плодовете на ядреното споразумение". Иран оказва натиск върху САЩ и европейските страни, за да се уреди този проблем, отбеляза Арагчи.

Междувременно Иранският меджлис е гласувал на първо четене извънреден законопроект, задължаващ правителството на Иран да предяви пред САЩ иск за обезщетения заради редица антиирански действия на Вашингтон през последните 63 години, съобщи телевизионният канал ИРИБ, цитиран от ТАСС.

"Планът, за който (предварително) гласуваха 181 депутати от 290, съдържа призив към правителството да оцени преките и косвените загуби, претърпени от Иран в резултат на враждебни действия на Америка, основани на лъжа и противоречащи на международното право".

В документа освен това се настоява иранското правителство да предяви иск към Вашингтон за възмездяване на тези загуби, се допълва в съобщението на телевизионния канал.

Медията уточнява, че искът трябва да включва възмездяване на материалните и морални щети "от преврата на 19 август 1953 година, организиран от специалните служби на САЩ и Великобритания, в резултат на който бе свалено правителството на премиера Мохамед Мосадик".

Иранските законодатели са поискали и възмездяване на моралните и материалните щети, понесени от Иран през войната с Ирак (1980-1988 г.), по време на която Вашингтон подкрепя сваления по-късно иракски лидер Саддам Хюсеин. Те настояват, че САЩ са длъжни да изплатят компенсация за гибелта в тази война на 223 000 ирански граждани, а също и на 600 000 ветерани от осемгодишната война. Иранският парламент настоява и за компенсации за семействата на 17 000 иранци, загинали при терористични нападения, в които, според депутатите, САЩ са съучастници.

Законодателите, които отправят и други искания към САЩ, не крият, че това тяхно обръщение към правителството е реакция на решението на Върховния съд на САЩ да бъдат иззети активи на иранската централна банка на стойност 2,65 милиарда долара като компенсации на семействата на загиналите при терористичното нападение през 1983 година в Бейрут. Вашингтон обвинява Техеран в съучастничество при тази атака.

 

 

#Иран #Техеран #САЩ #Великобритания #банки #санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »