Почти 900 журналисти в Турция са уволнени за 4 месеца

Почти 900 журналисти в Турция са уволнени за 4 месеца
A A+ A++ A

За 4 месеца - от началото на тази година до месец май, са уволнени 894 турски журналисти. В този период са спрени два вестника и една информационна агенция. В трите редакции са назначени "ликвидатори" поради "техните сериозни връзки" с ислямския активист Фетулах Гюлен, който в момента живее в САЩ.

Само през месец април са уволнени 160 журналисти, а от изборите на 7-ми юни миналата година до началото на месец май 37 пъти е забраняван достъпа до уеб-страницата на агенция Диха, а 13 нейни журналисти са арестувани. На територията на Турция са забранени или спрени общо 104 904 уеб сайта, сочи доклад на „Фридъм хаус”. В същия период са регистрирани общо 200 нападения срещу журналисти, включително и 21 срещу помещения на медиите.

Миналия месец в Турция бе убит сирийският журналист Захир Ал Шеркат. От януари до април месец тази година са задържани 33-ма журналисти, започнато е следствие срещу 13 от тях, а 12 други вече са изправени пред съда. Срещу 12 журналисти са повдигнати обвинения за "обида към президента".

В доклада на "Фридъм хаус" за състоянието на турските медии се обръща специално внимание на случая с главния редактор на вестник "Джумхюриет" Кан Дундар и кореспондента на изданието в Анкара Ердем Гюл, които получиха пет години затвор от съда в Истанбул на 6-ти май поради "разкриване на държавна тайна".

Само няколко часа преди изричането на присъдата бе извършено въоръжено нападение срещу Дундар, но той по чудо остана невредим. Нападението бе извършено пред сградата на съда в квартал Чаглаян в Истанбул.

 

#журналисти #уволнени #арестувани #турски #САЩ #месец

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"