Пациентите не са длъжни да избират екип, каза зам.-министърът на здравеопазването

Пациентите не са длъжни да избират екип, каза зам.-министърът на здравеопазването
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пациентите не са длъжни да избират екип и не може това да се вменява като отговорност при постъпване в болница, каза пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Малките болници са изключително неравнопоставени и не могат да привличат персонал със заплатите, които се предлагат в част от лечебните заведения, призна Шарков.

Известна част от бизнеса в здравеопазването налага неимоверно високи заплати, за да се осигурят квалифицирани кадри и това отваря широко ножицата на възнагражденията, разясни зам.-министърът.

155 общински лечебни заведения се финансират директно от министерството на здравеопазването, 68 общински лечебни заведения се финансират за спешната дейност, която осигуряват, третото перо е финансиране на болници, които са в отдалечени и трудно достъпни региони.

Общинските лечебни заведения не са в забранителния списък за приватизация, каза още Ваньо Шарков. По думите му приватизирани болници работят доста добре. Зам.-министърът даде пример с болницата в Панагюрище, където са инвестирани 70 млн. лева.

На много места разпределението на собствеността е 50:50 частна - общинска. Статутът на търговски дружества обаче затруднява кандидатстването по европейски проекти.

 

 

#здравеопазване #болници #Ваньо Шарков #персонал #заплати #дружество #приватизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници