Високоскоростни влакове ще свързват българските граници

Високоскоростни влакове ще свързват българските граници
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Новите железопътни трасета в Южна България, които ще позволят влаковете да се движат с висока скорост, ще бъдат пуснати в експлоатация съвсем скоро.
Това обяви пред БНТ министърът на транспорта Ивайло Московски.

„БДЖ е най-голямото предизвикателство на министерството на Транспорта. БДЖ - операторът вече дълги години е в много тежко финансово състояние и полагаме максимални усилия да бъде първо спасено и после оздравено", каза Московски.

Той уточни, че БДЖ-Товарни превози има над 100 млн. дългове, но приватизацията е спряна, защото след повече от година опити да се приватизира, се оказа, че няма потенциален инвеститор .

"Ще рализираме план за преструктуриране. Предварително уточнявам, че министерството нито назначава, нито уволнява хора в БДЖ", каза още министърът, по повод информацията, че около 500 човека от БДЖ ще бъдат съкратени.

Той обясни, че страната ни е поискала от ЕК разрешение да предостави на БДЖ държавна помощ, но от комисията са поискали поне средносрочна програма от 5 до 7 г. за стабилизиране на дружеството. Когато тя бъде разгледана от ЕК ще дадат становище по проблема.

Министърът увери, че до края на лятото ще стане готово цялото направление по линиите в Южна България - от Свиленград - Димитровград - Пловдив - Септември. Проекти, реализирани по "ОП Транспорт" 2007 - 2013. В момента са обявени тръжни процедури от порт Бургас през Пловдив - Септември -Елин Пелин- София - Драгоман. Крайната цел е да се върже по южното направление сръбската, турската и гръцката граница, и пристанище Бургас.

Имаме проектна готовност за проекти в Северна България, но в момента няма финансиране, както и по Варна-Русе, допълни още Московски.

Той обяви, че е фен на идеята тировете, преминаващи транзит през България, да пътуват на влакови платформи.
По-евтино, екологично и безопасно ще е. А и ще има повече приходи за БДЖ, каза Ивайло Московски.

#БДЖ #влакове #Ивайло Московски #транспорт #министър #ЕК #приходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »