Министерството на финансите предлага замразяване на заплати до 2019 г.

Министерството на финансите предлага замразяване на заплати до 2019 г.
sxc.hu
A A+ A++ A

Правителството ще замрази заплатите в обществения сектор до 2019 г. С 800 млн. лв. на година ще се свият разходите и за капитално строителство.

Това показва прогнозата за 2017 - 2019 г., публикувана от Министерството на финансите (МФ) за обществено обсъждане, съобщава в. "Сега".

Кабинетът обявява замразяване на ресурса за заплати в публичния сектор на нивото от 2016 г. Харчовете за заплати, съотнесени към икономиката, дори символично ще намалеят слабо - с 0.1% през 2017 г. и с 0.2% през 2018 г. Но "замразяването" е само относително, не и номинално, тъй като икономиката ще расте. Така догодина се планира разходите за заплати да са 5.3% от БВП, което прави 4.86 млрд. лв. За сравнение през тази година за заплати ще отидат 5.4% от БВП, или 4.79 млрд. лв.

В следващите две години бюджетът ще налива значително по-малко пари в строителни площадки. Капиталовите разходи през 2017 г. ще са с около 800 млн. лв. по-малко спрямо 2016 г. Правителството няма да "замества" със средства от хазната по-слабото усвояване на еврофондовете в същата степен, както тази година, и делът инвестициите в строителство ще се свие догодина с близо 1.3% от БВП. Това намаляване на разходи е заради бавното задвижване на новите оперативни програми и една от малкото стъпки за съкращаване на бюджетния дефицит,

През 2016 г. общите разходи на държавата за строителство и придобиване на дълготрайни активи възлизат на 6.1 млрд. лв. Тук се включват и онези 2.5 млрд. лв., които опозицията нарече "личния портфейл" на премиера Бойко Борисов, защото няма яснота за какво ще се харчат. И въпреки това сумата е с над половин милиард по-малко от 2015 г., когато бяха инвестирани рекордните 6.74 млрд. лв. (годината бе последна за усвояване на средства по стария програмен период).

Догодина хазната няма да е толкова щедра и капиталовите разходи ще паднат от 6.8% на 5.6% от БВП, залага тригодишната прогноза. Това означава, че държавата ще инвестира само около 5.2 млрд. лева, или с 800 млн. лв. по-малко от т.г.. За 2018 г. финансирането ще 5.6 млрд. лв. - 5.8% от БВП.

#правителство #заплати #БВП #разходи #дефицит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"