Стабилен ръст на икономиките в ЕС, Румъния става лидер по растеж

Стабилен ръст на икономиките в ЕС, Румъния става лидер по растеж
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Икономиката на ЕС започна годината в условията на не много бърз, но стабилен растеж. Общият БВП на всички 28 държави-членки на общността нарасна с 0,5% през първото тримесечие спрямо предходното и с 1,7% на годишна база, съобщи Евростат, уточнявайки своята предишна оценка. Водещата икономика на континента, германската, регистрира най-силния си тримесечен подем за последните две години: в сравнение с последните три месеца на миналата 2015 г. тя е нараснала с 0,7%.

В еврозоната наред с Испания най-бързи темпове на растеж демонстрира друга бивша проблемна страна, успешно приключила програмата с реформи: Кипър. През изминалото тримесечие икономиката на Острова на Афродита се е увеличила с 0,9%, а за година – с 2,7%. Значително по-бавно расте Португалия, която също е получила финансова помощ и провежда реформи, но с новото ляво правителство започна да дава заден ход. Тук тримесечният ръст е само 0,1%, а годишният – 0,8%.

Като цяло в Източна Европа темповете на растеж, както обикновено, са съществено по-високи, отколкото в Западна Европа, заради процеса на догонващо развитие.

Но истинската изненада е рязкото забавяне на икономиката на Полша. Забавяне в Полша, ускорение в Румъния Полската икономика, която запази положителна динамика дори тогава, когато много нейни съседи в ЕС преживяваха спад, и която в последно време растеше със скорост от 3-4% годишно, изведнъж показа отрицателни резултати - за тримесечието спадът е с 0,1%, а годишният темп се сви до 2,5%. Експертите във Варшава обясняват това с приключването на редица програми, в рамките на които ЕС оказваше на Полша многомилиардна финансова помощ.

В същото време в другите страни от Източна Европа продължава бума, който е най-силен в Румъния, която влезе в ЕС три години по-късно, отколкото мнозинството от останалите източноевропейски държави. Румъния за тримесечие постигна това, което отне година на Германия: увеличи БВП с 1,6%, подчертава „Дойче Веле“. На годишна база растежът на румънската икономика се ускори до 4,2%. Така тя се превърна в лидер по растеж в Европа.

Високи темпове също така демонстрира Словакия /3,6%/, а на запад във Великобритания те достигнаха 2,1%. Британската икономика в момента се развива съществено по-бързо, отколкото икономиките на останалите големи западноевропейски държави, включително Германия. Що се отнася до германския подем през първото тримесечие, повечето експерти го обясняват преди всичко с топлата зима. Тя позволи на строителния отрасъл да продължи своята работа, която обикновено се забавя до пролетта. Затова специалистите предупреждават, че през второто тримесечие темповете на растеж ще са по-скромни. Но това няма да попречи на Федералната република да запази годишните си темпове на растеж на нива от 1,6-1,7%. 

#Румъния #ЕС #растеж #икономика #Португалия #Испания #Кипър #Гърция #Германия #Полша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници