Металурзите от ОЦК-Кърджали подновяват протестите

Металурзите от ОЦК-Кърджали подновяват протестите
Работниците няма да стачкуват, а ще проведат шествие за един час във вторник. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Металурзите от Кърджали ще подновят протестите си заради неясното бъдеще на Оловно-цинковия комбинат.

Във вторник, 8 май, сутринта те ще блокират едно от централните кръстовища в града и ще спрат за час движението на автомобили, предаде БНР.

Решението бе взето на събрание на работниците. Те не се съобразиха с дадения от премиера Борисов в средата на април едномесечен срок за приключване на преговорите между банките-кредитори и потенциални инвеститори.

От синдикатите в комбината съобщиха, че до момента няма никаква информация за хода на разговорите и това е причината металурзите отново да излязат на улицата.

Работниците няма да стачкуват, а ще проведат шествие за един час във вторник, уточни Бельо Стайков, председател на КНСБ в комбината. Протестиращите ще настояват да се изясни бъдещето на комбината.

„Това е нещото, което най-много ни притеснява - неясното бъдеще. Даже заплатите, така, ги оставя малко на по-заден вариант. Първо да ни се каже тоя завод ще работи ли, няма ли да работи. Тя е такова производство металургията, че едни агрегати и съоръжения, когато бездействат, стават по-лоши за възстановяване, отколкото когато работят. Комбинатът не работи от 9 декември. Всичко е спряло само се поддържат две пещи, които са пълни с цинк, и се поддържат сгъстителите за извличане. Това са двете неща, които се поддържат в ОЦК," обясни Стайков.

Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева на свой ред каза, че има потенциален инвеститорски интерес и се очаква скоро проблемът да се реши.

„Има инвеститори, които имат инвестиционни намерения. В петъка, доколкото ми е известно, г-н премиерът се е срещнал с банките и с инвеститорите. Предстои среща, когато г-н Дянков се върне от чужбина, заедно с министър Добрев, отново да се срещнат, това ще бъде в сряда," посочи Караянчева.

#ОЦК-Кърджали #Кърджали #металурзи #протест #Оловно-цинковия комбинат в Кърджали #КНСБ #синдикат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »