Една пета от американските пенсионери над 65 г. възраст продължават да работят

Една пета от американските пенсионери над 65 г. възраст продължават да работят
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Близо 20% от американците на възраст 65 и повече години работят, според най-новите данни на американската служба за трудова статистика, информира Блумбърг.

Тъй като огромното поколение на "бейби бума" (периода 1946-1964 година, характеризиращ се със силна раждаемост - бел. ред.) точно сега достига пенсионна възраст, САЩ имат най-много работещи възрастни граждани в историята си, информира агенцията цитирана от БТА.

Помолени да опишат плановете си за пенсиониране, 27 процента от американците посочват, че ще "продължат да работят възможно най-дълго", установи проучване на Управлението за федерален резерв (УФР) от 2015 година. Други 12 процента заявяват, че изобщо не планират да се пенсионират.

Защо повече американци отлагат пенсионирането си?

Блумбърг изброява няколко причини.

Нужда от пари

Според изследване на Трансамериканския център за пенсионни проучвания 60 процента от анкетираните посочват, че печеленето на пари е поне една от причините да се пенсионират по-късно от планираното. Почти 50 процента отбелязват, че финансови проблеми са основната причина да работят след 65-ата си година.

Финансовата криза, и предшествалият я крах в технологичния сектор, заличи пенсионните спестявания на много представители на "бейби бум" поколението, ако изобщо са имали такива.

Харесват работата си

Сред анкетираните 36 процента твърдят, че работят след 65-годишна възраст, защото харесват работата си искат да останат свързани с нея. Тук може би влияние оказва образованието. Хората с колежанско или университетско образование предпочитат да работят до по-късно спрямо получилите само училищно образование, според изследване от 2013 година. От 1985 г. делът на по-възрастните американци с колежанско образование се е утроил до около една трета от хората на възраст 60-74 години.

Работодателите искат наоколо (няколко) по-възрастни работници

При безработица от 5 процента в САЩ, най-ниската от 2008 година, работодателите имат стимул да се грижат за щастието на по-възрастните си работници, тъй като може и да не успеят да намерят други на тяхно място. С повече обучение тези умели, опитни служители са станали по-ценни за работодателите.

През 1985 г. работниците са получавали най-големи заплати през 40-те си години. До 2010 г. възрастта на получаване на най-голям доход се измества от 40-те към 50-те години. Работещите от всички възрастови групи над 50 години печелят повече, отколкото 25 години по-рано. Трудещите се в края на 60-те си години получават дори с 30 процента повече. Работниците под 50 години пък печелят по-малко, отколкото са печелили по-рано.

Възрастните американци са по-здрави и живеят по-дълго

И накрая, много американци имат повече време да правят каквото си поискат. С увеличаването на средната продължителност на живота по-дългата кариера не означава непременно по-малко време в пенсия. Най-много се повиши дълголетието на състоятелните, образовани хора, но дори най-слабо образованите американци живеят няколко години повече от родителите си преди десетилетия. Има дори някои доказателства, че работата всъщност може да подобри здравето на възрастните хора, макар изследвания да са установявали и обратното.

#американци #възраст #бейби бум #работа #работодатели #работници #пенсиониране #пари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »