Операцията на МВР от петък разкри 62 нелегални мигранти

Операцията на МВР от петък разкри 62 нелегални мигранти
Снимка: МВР
A A+ A++ A

По време на вчерашната операция в страната са открити 62 нелегални мигранти като проверените са били общо 10 хил. Това съобщи гл. комисар Георги Костов, главен сектретар на МВР, цитиран от агенция "Фокус". От тях 11 са на възраст под 18 години, за 23 е установено, че са незаконно пребиваващи.

При операцията, в която са участвали 1431 служители на МВР с 438 автомобила, са открити и 304 души, които са участвали в канали за незаконно превозване на мигранти като 75 от тях са задържани.

Междувременно са открити и шестима души, които са били обявени за общонационална издирване.

В резултат на операцията са образувани 3 досъдебни производства за "каналджийска дейност" и 14 по други текстове от Наказателния кодекс. Иззети са 3 незаконно притежавани огнестрелни оръжия и 116 броя боеприпаси.

Георги Костов подчера, че в сравнение с проведени операции на МВР по линия на незаконно пребиваващи чужденци в страната, през 2015 година задържаните са в пъти по-малко. "За 2015 г. на 1 октомври са задържани 458 незаконо пребиваващи лица или с 20 пъти повече от вчерашната операция. На 30 октомври - 366 чужденци, на 15 ноември - 357".

Той увери, че мерките, които държавата предприема за охрана на бъгаро-турска и българо-гръцка граница са ефективни. 

Костов уточни, че подобни операции са периодични и целят да се следи нивото на незаконна миграция. "Обективно считаме, че това предизвикателство в момента е под контрол и категорично изтъкваме, че това няма да ни успокои", подчерта гл. комисар Георги Костов.

 

#МВР #мигранти #главен секретар #каналджийство #операция #незаконна миграция #охрана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »