Шулц поиска корекция на гръцкия дълг

Шулц поиска корекция на гръцкия дълг
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Нуждата от „корекция на дълговете“ на Гърция подчерта в интервю за Euronews председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Според него бъдещо намаление на заплати и пенсии в страната не е решение на проблема, а Европа трябва да признае първичния излишък в бюджета на страната за 2015 година.

Шулц посочва, че в началото на седмицата, по време на извънредното заседание на Еврогрупата, е било намерено добро решение за Гърция. Темата за опрощаването на задълженията на страната пък вече се дискутира свободно – за първи път финансовите министри от еврозоната обсъдиха казуса по време на заседанието си. Председателят на ЕП коментира още, че Германия, един от най-големите противници на идеята за орязване на гръцките дългове, се е съгласила да обсъди казуса.

На въпрос дали икономиите, налагани на Гърция, са прекомерни, Шулц коментира, че никога не е бил привърженик на подобни мерки. Председателят на ЕП обясни още, че само бюджетна дисциплина и намаляване на дълга не е достатъчна. На Гърция е необходимо увеличаване на приходната част на бюджета, както и на заетостта, които да доведат до ръст на брутния вътрешен продукт (БВП).

В последните години гръцките власти са принудени да намаляват публичните разходи, които бяха определяни от кредиторите на държавата като прекалено раздути.

 

 

#Европейски парламент #Мартин Шулц #Гърция #дълг #ЕП #БВП #публични разходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"