Атина вярва горещо в постигането на споразумение на 24-ти

Атина вярва горещо в постигането на споразумение на 24-ти
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Несигурността дали Гърция ще успее да си плати задълженията отново ще вълнува света това лято, но гръцки представители на кабинета увериха, че страната ще бъде в състояние да посрещне задълженията си. 

За да успокои разтревожените инвеститори и европейски регулатори, гръцкият министър на държавната администрация Никос Папас заяви пред CNBC, че е „уверен“, че страната ще успее да постигне споразумение на срещата на финансовите министри на еврозоната на 24 май.

„Ние сме много близо до постигане на споразумение с нашите партньори“, увери Папас. През миналото лято Гърция и нейните кредитори се споразумяха за нов пакет финансова помощ в размер на 86 млрд. долара в замяна на реформи. Мнозина в южната страна продължават да бойкотират някои от договорените от кабинета реформи, като тази в пенсионната и данъчната система.

Папас защити мерките на правителството, като заяви, че това са важни стъпки към стабилността, които ще направят държавата по-привлекателна за бизнеса.

„Гърция постигна много повече, отколкото се очакваше“, заяви още той. Папас също така коментира и някои болезнени реформи, които в голяма степен са в разрез с предизборнаа платформа на премиера Алексис Ципрас. Той заяви, че „всяко споразумение е компромис“.

Гръцката икономика се сви с 0,4% от БВП през първото тримесечие на 2016 в сравнение със съответния период, през 2015 г., според данни на Евростат. Испания регистрира най-голям ръст с 0,8% от БВП, следвана от Германия (0,7%), Франция (0,5%) и Италия (0,3%).

 

#Гърция #задължения #Кабинет #Евростат #БВП #икономика #бизнес #данъчна система

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"