Близо 400 хил. чужденци са почивали у нас по Великден и толкова българи - в чужбина

Близо 400 хил. чужденци са почивали у нас по Великден и толкова българи - в чужбина
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

По Великден с 15 % повече чужди туристи са посетили България в сравнение с година по-рано. Това показват данните на Министерството на туризма, цитирани от ръководителя на ведомството Николина Ангелкова в предаването "Седмицата" на Дарик радио. В абсолютен брой гостите са били около 350-400 хиляди като те са били основно от Румъния, Гърция, Македония, Сърбия. Приблизително и толкова българи са отишли по това време зад граница.

Ангелкова очаква отново да има завишен интерес около 24 май и следващите го дни заради провежданият тогава традиционно празник на розата в различни места в Долината на розите. "Там основно имаме към момента планирани почивки от Япония, от Южна Корея, от Китай, изобщо азиатските страни изключително много ценят", обясни министърът.

Миналата година Празникът на розата е бил посетен от повече от 200-300 хиляди чужденци, сочат данните на ведомството.

Въпреки топлата зима сезонът приключва с 4.5% ръст на туристите при 8 на сто миналата година, съобщи още Ангелкова. "Това показва, че зимният ни туризъм придобива все по-голяма популярност навън", заключи министърът. Тя допълни, че и трите основни курорта - Пампорово, Боровец и Банско отчитат увеличение на туристите.

В отговор на въпрос министърът съобщи, че през следващата седмица ще има заседание на междуведомствения съвет, създаден по казуса с разширението на инфраструктурата в ски зоната на Банско. То се очаква да се предава онлайн. Ангелкова обаче подчерта, че няма да се обсъжда конкретно инвестиционно предложение на инвеститора - "Юлен", защото токаво предложение не било постъпвало. На последното заседание по въпроса не се стигна до никакво решение.

По другия казус - с дебата за къмпингуването, министърът посочи, че работната група е стигнала до пет варианта за решение, които още ще се обсъждат. През април след силна обществена реакция депутатите отмениха въведената преди това със закон забрана за диво къмпингуване. Все още обаче не са приети промени в Закона за туризма, които да регламентират какъв ще е редът за къмпингуване.

 

#Николина Ангелкова #туристи #чужбина #къмпингуване #инфраструктура #зима #сезон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"