Археолози откриха най-старата брадва в света

Археолози откриха най-старата брадва в света
A A+ A++ A

Археолози са открили останки от най-старата брадва в света при разкопки в Австралия. Находката е на възраст между 46 хил. и 49 хил. години и съвпада с най-ранното заселване на хора на австралийския континент.

Става въпрос за малко парче камък – около 1 см. То е открито през 90-те години в северозападния район Кимбърли, но научната му стойност е оценена едва сега, благодарение на цифров 3D микроскоп.

„Без съмнение, това е най-старата брадва в света“, заяви Питър Хискок от Университета в Сидни, участвал в анализа на находката. Смята се, че материалът на базалтовата брадва е бил обработен по начин, който древните хора са усвоили след идването си на острова.

Откритието показва, че ранните аборигени са били по-напреднали в техническо отношение, отколкото се смяташе досега. Досегашното най-старо подобно сечиво, намерено в Япония, е на 35 хил. години.

„Австралийската находка е най-ранното свидетелство за усъвършенствана брадва – острие, прикрепено към дръжка. По това време на никое друго място по света не са използвани подобни сечива. В Япония брадви се появяват преди около 35 хил. години. На повечето други места използването на подобни сечива е започнало с развитието на земеделието преди около 10 хил. години“, обяснява Сю О'Конър, ръководителката на изследователския екип от Австралийския национален университет.

Археоложката допълва, че австралийските каменни сечива често са описвани като семпли. Находката обаче опровергава това схващане, тъй като въпросните усъвършенствани брадви са се появили по-рано в Австралия, отколкото на което и да е друго място в света.

#археолози #брадва #Австралия #възраст #континент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"