Плевнелиев се отчете за първите 100 дни от президентския си мандат

Плевнелиев се отчете за първите 100 дни от президентския си мандат
Плевнелиев посочи, че вече са изпълнени пет от 40-те ангажимента, които е поел. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев даде отчет в понеделник, 7 май, за дейността си през първите 100 дни от встъпването си в длъжност.

„Зададохме нов тип политика - тя изключва бягането от отговорности. Ако политиците в България са честни в обещанията, които дават и в изпълнението, гражданите ще им имат повече доверие," заяви Плевнелиев, цитиран от агенция „Фокус".

Плевнелиев посочи, че вече са изпълнени пет от 40-те ангажимента, които е поел при встъпването си в длъжност като държавен глава.

"Искам гражданите да припознаят институцията като своя, затова президентството отвори врати. Искам и политиците да влизат спокойно в президентството, те ще бъдат чути, държавнически ще търсим решение по ключови въпроси за нацията," добави държавният глава и изтъкна, че няма да бъде коментатор.

Той отчете, че работата му по отношение на външната политика включва над 60 срещи с представители на над 20 държави – президенти, министър-председатели, министри, посланици, "всеки божи ден".

"За мен е важен неформалният подход. Ако във външната политика подхождаме само формално, аз се притеснявам че по този начин ще се отнасят и към нас – формално. По някой път дори грешките ни помагат да си свършим по-добре работата. Не се притесняваме да бъдем много активни, дори да допускаме грешки," отбеляза Плевнелиев и сам припомни гафа си с чешкия президент, когато нарече делегацията му "уважаеми гости от Полша".

"Седмица след срещата, имахме културна спогодба," подчерта Плевнелиев.

Президентът съобщи, че предстоят визити в САЩ, Ватикана, Германия, Бразилия, Гърция.

„Предстоят много посещения. България трябва да бъде много активна. Ще се подготвим добре и ще се представим на ниво," каза Плевнелиев.

Той отбеляза, че инициативата „Месец на политическите консултации" е била много успешна и ще намери своето продължение.

„Всяка година ще има такъв месец, ще търсим консенсус, ще очаквам в хода на годината наистина да се работи – това е важно. Партиите постъпиха отговорно на първия КСНС," посочи държавният глава.

Заседанията на съвета ще се провеждат редовно, допълни той. По думите му партиите са постъпили отговорно и на първия Консултативен съвет по национална сигурност и потвърди, че заседанията ще се провеждат редовно.

В качеството си на върховен главнокомандващ Плевнелиев заяви, че при срещата си с генералния секретар на НАТО е получил пълна подкрепа за реформите в армията.

"Бях първият президент от държава-членка на НАТО, който посети Афганистан през февруари, в един много труден момент. Реших да отида именно в този момент. Ако трябваше да чакам два месеца, за да ми осигурят коридор, нямаше да съм там навреме. И днес да се наложи да го направя в труден момент, ще го направя. Важно да президентът да е там, когато има нужда от него. Благодаря на нашия контингент," добави той.

На пресконференцията присъстваха още вицепрезидентът Маргарита Попова и целият екип на президентската администрация.

#Росен Плевнелиев #Плевнелиев #президент #Президент на България #Маргарита Попова #100 дни #отчет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"