Плевнелиев си каза - не иска референдума на Слави! Ако не действат депутатите, ще действам аз!- закани се държавният глава

Плевнелиев  си каза - не иска референдума на Слави! Ако не действат депутатите, ще действам аз!- закани се държавният глава
БГНЕС
A A+ A++ A

Апелирам депутатите да сезират Конституционния съд за въпросите на референдума, за които има съмнения за противоконституционност,  заяви президентът Росен Плевнелиев пред БНТ.

В почти прав текст държавният глава се обърна към депутатите, че ако не действат те, ще действа той. Ще сезирам Конституционния съд за част от въпросите за референдума, ако не го направят депутатите, подчерта Плевнелиев.

Референдумът е ядреното оръжие на демокрацията. Но трябва да внимаваме кой и как го използва, продължи президентът. Притеснен съм, че референдумите могат да попаднат в ръцете на популисти – но няма нужда да посочваме хората, добави президентът, визирайки въпросите на предстоящия референдум, този, иницииран от Слави Трифонов и подкрепен от близо 700 000 български граждани, който Народното събрание одобри преди ден.

съм от това, че се дава зелена светлина в Народното събрание по въпроси, по които имаме съмнение за противоконституционност, каза още Плевнелиев и допълни, че не вижда смисъл в това народът да е питан два пъти по едни и същи въпроси.

Във връзка с ветото по Изборния кодекс президентът подчерта, че го е наложил с ясни аргументи и то няма нищо общо с никакви кампании. Става въпрос за функционирането на българската демокрация. С ветото давам шанс, повтори отново президентът Плевнелиев. На въпрос дали ще се обиди, ако народните представители отхвърлят ветото му, той каза, че не става въпрос за обиди, а за конституционната уредба. Става въпрос за вето, което е наложено с ясни аргументи, добави още Плевнелиев.

Съпротивата срещу ветото ми върху ИК е на инат и се отклонява от духа на Конституцията. Нагледахме се на народни представители, които се движат по опорни точни, по сценарии, видяхме граждани, които бяха сблъскани с контраграждани, студенти, сблъскани с автобуси – сега, нека логиката победи. А логиката трябва да бъде не на инат. Гражданите трябва да видят държава, която не ограничава правата им, каза още Росен Плевнелиев.

Той бе категоричен, че служи на всички българи, където и да са те по света. Няма да позволя каквито и да е цели да се постигат по неполитически начин, категоричен бе държавният глава по повод правата на избирателите, които се намират зад граница. Тези, които разделят българите в чужбина на такива в Турция и на такива другаде, нарушават духа на Конституцията, заяви президентът.

Държавният глава каза още, че до края на мандата му може да се отвори нова страница в отношенията между президент и изпълнителна власт. Нагледахме се на избори - не е това желанието на хората. Искам стабилност, но и реформи и резултати по тях, каза още Плевнелиев. Според Плевнелиев "отвън България стои добре". Той добави, че следващите президентски избори ще са не за личността - те ще покажат курса на страната ни - евроатлантическия или някакъв друг.

Когато дойде времето, ще обявя своето решение дали ще се кандидатирам за втори мандат. До 30 юни има много работа за вършене. До тогава офертите настрани.

#Плевнелиев #референдум #Конституционен съд #Изборния кодекс #вето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"