Путин: Ракетите в Румъния не са за отбрана, ще отвърнем на заплахата

Путин: Ракетите в Румъния не са за отбрана, ще отвърнем на заплахата
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин обяви базата в Румъния от противоракетния щит на НАТО, открита в четвъртък, за заплаха срещу Русия и обеща, че страната му ще вземе ответни мерки.

Това стана на заседание за развитието на военно-промишления комплекс на страната с участието на министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на генщаба Валерий Герасимов.

"Сега, след разполагането на елементи на противоракетната отбрана ще бъдем принудени да помислим как да контрираме заплахата, възникнала за сигурността на Руската Федерация", цитира думите му ТАСС.

Според него с активирането на румънската база се усложнява международната ситуация около Русия.

"Последните събития говорят за това, че ситуацията не става по-добра. За съжаление, тя се влошава, имайки предвид въвеждането в Румъния на радиолокационна станция (бел.ред. в Девеселу има радар Aegis, 24 ракети прехващачи SM-3 и апаратура за проследяване, интегрирана с американските кораби с ракети в Средиземно море) като един от елементите на перспективната система за противоракетна отбрана на САЩ. (...) Това не е отбранителни система, това е част от ядрения стратегически потенциал на САЩ, изнесена по периферията."

Путин допълни, че щитът продължава да се изгражда, въпреки изчезването на ядрената заплаха от Иран. "Да си спомним как едва преди няколко години всички наши опоненти в един глас говореха, че тази противоракетна система им трябва на нашите партньори на Запад, в Европа и САЩ, за предотвратяване на ракетната и ядрената заплаха от страна на Иран. И къде са сега тези ядрени заплахи от Иран? Няма ги. А създаването на противоракетната отбрана продължава."

 

 

#Русия #Румъния #ПРО #ракети #САЩ #НАТО #Девеселу #противоракетна отбрана #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »