Рязък скок на цените в Гърция се очаква от юни

Рязък скок на цените в Гърция се очаква от юни
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Скок на цените на стоки и услуги се задава в Гърция, след като правителството обяви нови косвени данъци и такси върху горива, напитки, цигари, кафе и интернет.

От юли скача и данък добавена стойност от 23 на 24 на сто, пише в. "Нафтемборики", цитиран от БТА.

Поскъпването ще струва на гръцките данъкоплатци 1,8 млрд. евро, което ще доведе до поредно свиване на техните доходи, до спад на потреблението и на оборота на предприятията.

Премиерът Ципрас уверил туристическия бизнес, че засега няма да бъде прилагана новата такса нощувка за хотелите и че тя ще влезе в сила от 2018 г.

Те ще бъдат включени в изготвяния от правителството нов законопроект с допълнителни мерки за икономии на стойност 3,6 млрд. евро, които трябва да бъдат гласувани от парламента до 22 май, така че на срещата на финансовите министри от еврозоната (Еврогрупата) на 24 май да бъде дадена зелена светлина за финализиране на оценката на кредиторите за гръцката програма и за отпускането на следващия транш от заемите за страната.

Допълнителните мерки, за които настояват кредиторите, идват, след като в началото на седмицата управляващата коалиция в Атина прокара през парламента законопроект с рестрикции за орязване на заплати и пенсии на стойност 5,4 млрд. евро.

Във връзка с тези данъчни мерки пазарът бие тревога, а туроператори се опасяват от негативен развой на туристическия сезон и за очакван спад в бранша в сравнение с миналата година.

Позовавайки се на американски и германски медии изданията отделят място и на сондажите за очаквано облекчаване на гръцкия дълг, като изтъкват, че усилията на Еврогрупата били в посока да се избегне на всяка цена поредно горещо лято и нова ескалация на гръцката криза.

 

#Гърция #цени #косвени данъци #кафе #интернет #Алексис Ципрас #туроператори #еврогрупа #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »