Испанци искат да забранят операта с участие на бик

Испанци искат да забранят операта с участие на бик
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Над 44 000 души в Испания се подписаха в онлайнпетиция, с коята настояват да бъде забранена предстояща оперна постановка, в която на сцената има жив бик. От 24 май до 17 юни в Кралския оперен театър в Мадрид трябва да се играе операта „Моисей и Арон” на Арнолд Шонберг.

За 15 минути на сцената участва като статист жив бик, който е подложен на стрес заради силния шум и ярката светлина, се казва в петицията. Животното страда и през останалото време, тъй като е част и от репетициите, посочва инициаторът на подписката Хайме Алкасар. В нея се иска бикът на бъде заменен с восъчна фигура. Петицията е адресирана до министъра на културата и до кмета на Мадрид.

Преди година постановката на „Арон и Моисей” в Париж също предизвика бурна полемика. Защитници на животните се обърнаха към френския министър на културата с искане за сваляне на спектакъла от афиша. Възмутените граждани се мотивираха, че бикът бил упояван с наркотици, за да го държат под контрол. Представител на мадридската опера увери, че на техния бик не са давани никакви транквиланти, а двама специалисти се грижат плътно за животното. Режисьор на постановката с жив бик е италианецът Ромео Кастелучи.

 

#бик #испанци #опера #Испания #сцена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"