Суша обрича 32 млн. души от Африка на глад

Суша обрича 32 млн. души от Африка на глад
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 32 милиона души в южната част на Африка са изправени пред глад, заради огромната суша, усилена от метеорологичния феномен "Ел Ниньо". Голяма част от селскостопанската реколта в региона е унищожена.

По данни на Световната хранителна програма на ООН (СХП) най-силно засегнатите държави са Зимбабве, Малави, Мозамбик, които през последните месеци са алармирали за сушата.

В тях хиляди глави добитък са умрели, водните резервоари са пресушени, а реколтите са съсипани. Вече има приблизително 32 милиона души, които не могат да са сигурни в прехраната си, в южния регион на Африка, гласи последния доклад по въпроса на ООН.

Сушата в Южна Африка се описва като най-лошата от 100 години насам. В съседна Намибия концернът "Кока-Кола" дори обяви, че спира производството на напитки в консервни кутии заради недостига на вода.

"Зимбабве е най-силно засегната. Страната излиза от изключително беден селскостопански сезон с едва 40% от нормалната продукция на царевица. Тя и без друго е крехка аграрна икономика", заяви директорът на СХП за страната Еди Роу.





#суша #Африка #глад #Ел Ниньо #ООН #прехрана #Зимбабве #Намибия #Мали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »