2230 лева трябват на 4-членно семейство, за да живее нормално

2230 лева трябват на 4-членно семейство, за да живее нормално
A A+ A++ A

В края на първото тримесечие на 2016 година необходимите средства за издръжката на живота са 557,55 лв. на човек от четиричленно домакинство, което се състои от двама възрастни с две деца.

За да живее нормално - да се храни съобразно необходимите норми и да покрива задължителните си разходи за образование, здравеопазване и жилище, месечните доходите на това домакинство трябва да бъдат около 2230 лева, съобщи на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Димитров и изследователят на Виолета Иванова представиха актуални данни от наблюденията на ИССИ на потребителските цени и издръжката на живот в България - март 2016 год.

Дефлационните процеси в България продължават и през първото тримесечие на 2016 г., издръжката на живота отново отчита намаление с 0,5 на сто спрямо предходното тримесечие, а на годишна база с един процент по-малко, каза Димитров.

Под издръжката на живот са общо 5,7 млн. българи, което е 77,6 на сто от домакинствата в България. Това са хора основно от Видин, Благоевград, Кюстендил, Хасково, Силистра, тъй като размерът на средната работна заплата там е около 600 лева, каза Виолета Иванова от Института за синдикални и социални изследвания (ИССИ) на КНСБ.

Границата на абсолютна бедност е достигнала до 296,50 лв. на човек. Близо 30 на сто от домакинствата са с общ доход на човек под издръжката за бедните домакинства /до 296,50 лв./, или около 2,2 млн. души.

Близо 48 процента от домакинствата са с общ доход на човек от 296 до 558 лева /или около 3,4 млн. души/. Тази група запазва относителна стабилност както на тримесечна, така и на годишна база.

Доходите за около една четвърт от тези домакинства обаче гравитират от 297 лв. до 390 лв. , което означава, че са по-близо до издръжката на бедните домакинства и има риск отново да попаднат в тази група, коментира Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Делът на домакинствата с общ доход на човек над издръжката на живота плавно нараства и вече се задържа трайно около 22%, или около 1,6 млн. души. Това се обуславя от факта, че нараства търсенето на висококвалифицирана и качествена заетост, която е и по-високо заплатена, посочват от КНСБ.

Средната работна заплата през 2015 година е 894 лв., което означава номинален ръст от 8,8 на сто и реално покачване с 8,9 на сто, каза Виолета Иванова. В обществения сектор има увеличение с 4,8% и реално с 4,9 на сто, като е достигнато равнище от 930 лева. За частния сектор средната заплата е 880 лева.

Българинът все по-често посяга към изтегляне на спестявания, за да покрие нормални нужди, допълни Димитров.

По думите му по повод информация как растат спестяванията на българите, трябва се припомня изследването на Световната банка, което показа, че две трети от българските граждани нямат никакъв влог в никаква банка, а останалите една трета имат спестявания до или около 1000 лева.

#семейство #лева #доход #деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"