Холандия очаква с оптимизъм доклада на ЕК за България през юли

Холандия очаква с оптимизъм доклада на ЕК за България през юли
Постоянно твърдим, че за да вдигнем нашите протести по отношение на Шенген, трябва да видим отчетлив напредък в борбата с организираната престъпност, категоричен бе посланикът на Холандия в България Карел ван Кестерен. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Холандия очаква с оптимизъм 5-годишния мониторингов доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на борбата с престъпността и корупцията.

„Постоянно твърдим, че за да вдигнем нашите протести по отношение на Шенген, трябва да видим отчетлив напредък в борбата с организираната престъпност. На нас ни трябват два положителни доклада и ако този е положителен, вие ще сте направили стъпка в правилната посока“, категоричен бе посланикът на Холандия в България Карел ван Кестерен по БНТ.

Той не се съгласи с твърдението на премиера Бойко Борисов след залавянето на 67 кг кокаин, предназначен за Ротердам, че границата на България е по-строго охранявана от тази на Холандия.

„Известно е, че Холандия е порта за влизане на страшно голям обем стоки към Германия и Европа и незаконните внасяния са насочени към нашата страна. Нашите прокурори са страшно доволни от сътрудничеството им с българските им колеги. Оценката ни за българската правоохранителна система е положителна“, каза посланик Карел ван Кестерен.

Според германския посланик Матиас Хьопфнер докладът ще бъде оценка за прилагането на новоприетия Закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност.

„Законодателството е първата стъпка, прилагането му е основното. Реформата си е реформа като идея, но ако тя не се прилага по устойчив начин, нещата няма да се развият добре“, коментира Матиас Хьопфнер.

По думите му, ако България докаже, че е постигнала критериите за борба с престъпността, режимите на наблюдение ще бъдат вдигнати. Според посланика наблюдението не е дискриминационна мярка, а начин за подпомагане осъществяването на необходимите реформи за България и за Европа като цяло.

„Трябва да се стигне до реална присъда, осъждане. Ако не стане, ако няма достатъчно осъдителни присъди, ще имаме основание да бъдем критично настроени. Говорим за съдебната система, за полицията, за правоприлагащата система, за прокурорите, за съдилищата“, изброи Матиас Хьопфнер.

Той добави, че процентът на осъдителните присъди в Германия е постоянен и има натиск за повдигане на обвинения.

„За този процент в България трябва да се има предвид, че има разлика между общата престъпност и организираната престъпност“, подчерта Матиас Хьопфнер.

Посланикът на Великобритания в България Джонатан Алън вижда в мониторинговия доклад на ЕК през юли шанс България да получи честно отношение от европейските си партньори.

„Знаем, че българите в България ги е грижа какво е направено и какво трябва да се направи. Ние може би допълнително ще дадем насоки за действие е положителна стъпка, а не критика“, уточни посланик Джонатан Алън.

Посланикът на Франция Филип Отие коментира, че Законът за конфискацията води България в правилната посока и нещата би трябвало да се подобрят.

„Мониторинговият доклад е инструмент България да се приближи повече към стандартите за борба с корупцията. Наблюдението няма да трае вечно, но основният въпрос е дали България се приближава към европейските стандарти и мисля, че да, приближава се“, подчерта още Филип Отие.

Посланикът на Дания Коре Янсон коментира, че докладът на ЕК ще покаже отчетливо, че България отбелязва напредък.

„Както всички знаем, ЕК е независима институция и трябва да изчакаме и да видим какъв ще е докладът, но съм сигурен, че ще бъде подчертано, че има напредък в България“, заяви Коре Янсон.

#Холандия #посланик #Карел ван Кестерен #кокаин #Холандия #Матиас Хьопфнер #Германия #Великобритания #Джонатан Алън #Франция #Филип Отие #Дания #Коре Янсон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"