Командващият силите на "Хизбула" в Сирия е убит

Командващият силите на "Хизбула" в Сирия е убит
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Мустафа Бадруддийн – лидерът на ливанската шиитска партия "Хизбула", командващ нейните сили в Сирия, е бил убит в експлозия край Дамаск.

Това е най-тежкият удар за подкрепяната от Иран групировка от 2008г. насам, когато бе убит най-високопоставеният ѝ командир Имад Мугния. Убитият днес бе братовчед и зет на Мугния.

Бадруддийн, който бе на 55 години, координираше и стратегическите връзки между лидера на организацията Хасан Насралла с Башар ал Асад в Дамаск. Според "Джерузалем пост" той е бил вторият човек в командването след Насрала и на практика най-високопоставеният военен в структурата на организацията.

От "Хизбула" заявиха, че разследват от какво е била предизвикана експлозията в база до летището на сирийската столица – ракетен удар, бомбардировка от самолети или артилерийска атака. Ливанската телевизия "Ал Майдин" побърза да обвини за удара Израел. Властите в Израел не коментират новината.

Бадреддин е обект на санкции от страна на САЩ и през миналата година министерството на финансите обясни, че той отговаря за военните операции на "Хизбула" в Сирия от 2011 г. насам. През 2012 г. Вашингтон го включи в списъка си с водещи международни терористи и посочи, че той е известен още като Мустафа Бадр ал Дин. Юсеф Бадреддин, Сами Иса и Елиас Фауд Сааб.

Той бе един от петимата командири на обявената за терористична организация "Хизбула", обвинени от Специалния трибунал на ООН за атентата през 2005г. срещу популярния ливански държавник Рафик ал Харири.

В Кувейт срещу Бадруддийн е произнесена смъртна присъда за бомбените нападения там през 1983 г. срещу посолствата на САЩ и Франция и местното летище. Той избяга от кувейтски затвор през 1990г. по време на окупирането на страната от Саддам Хюсеин.

Поне 1200 бойци на "Хизбула" са загинали в конфликта в Сирия, включително известните командири Самир Кантар и Джихад Мутния, син на Имад Мугния, който бе ликвидиран в израелски удар миналата година, допълва "Ройтерс".

 

#шиити #партия #Хизбулла #Сирия #Дамаск #Башар Асад #убит #смъртна присъда #Кувейт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »